25/07/2024 מייקל סטרובק, מנהל ההשקעות הראשי של הבנק השוויצרי לומברד אודייר
הכרזתו של ביידן ב-21 ביולי מעבירה את המיקוד לסגנית הנשיא קמלה האריס, שבה ביידן תומך כמועמדת המפלגה הדמוקרטית. הדבר משנה את פני המרוץ לבחירות. ניסיון ההתנקשות בדונלד טראמפ ובחירתו בג'יי די ואנס כשותף למרוץ חיזקו את מעמדו כמועמד הרפובליקני והגבירו את הלחץ במפלגה הדמוקרטית. נותר לראות האם הדמוקרטים יתאחדו סביב האריס. מעבר לפוליטיקה של אישיות הנשיאות, שולי הכוח בקונגרס צרים וישתנו על בסיס מספר מצומצם של מושבים בבית הנבחרים או בסנאט.
בעקבות ההכרזה מדדי המניות בארה"ב עלו במעט, תשואות אג"ח קצרות טווח עלו, בעוד תשואות אג"ח לחמש שנים ומעלה ירדו, והדולר נותר כמעט ללא שינוי מול האירו. האפשרות לנשיאות שנייה של טראמפ הגבירה את תשומת הלב לכוונות המדיניות שלו, כולל רמזים לשינויים בעצמאות הפד. תקופת כהונה שנייה של טראמפ עוררה גם תכונה בהשקעות במניות קטנות ובסקטור האנרגיה. ייתכן שנראה התחלה של שינוי זה. אנו צופים שהתנודתיות בשווקים תגדל בשלושת החודשים הקרובים כאשר המשקיעים ישקלו השפעות מדיניות.
האי ודאות הפוליטית תמשיך לתמוך בביקוש לדולר כמקלט בטוח, אולי עד תהליך האישור של מחליפו של ביידן בכנס הלאומי הדמוקרטי ב-19-22 באוגוסט. כהונה שנייה של טראמפ תהיה, לדעתנו, יותר אינפלציונית. הדולר ייתכן ויתחזק עוד בשל הציפיות להפחתות מס נוספות ב-2025, מכסים בסגנון 'אמריקה קודם', והחמרת מדיניות ההגירה שתקשה על שוק העבודה. לחצים אינפלציוניים אלו יגרמו לעלייה בתשואות אג"ח לטווח ארוך ולהתלכדות עקומת התשואה האמריקאית. זו אחת הסיבות שאנו מעדיפים אגרות חוב גרמניות על פני אג"ח אמריקאיות, תוך שמירה על חשיפות אג"ח גלובליות ברמות אסטרטגיות. במניות, אנו ממשיכים להעדיף שווקים מחוץ לארה"ב, שם הערכות השווי וסיכוני ריכוז השוק נמוכים יותר.
התמודדות עם עולם חדש: אמריקה אינה האומה היחידה שבוחרת מנהיג חדש. השנה, בחירות ב-70 מדינות מאפשרות למחצית מאוכלוסיית העולם לבחור ממשלות חדשות. ההימור גבוה מאוד, והצורך בהנהגה מיומנת לא היה דחוף כל כך מאז נפילת חומת ברלין. עם זאת, מדינות רבות עשויות להרגיש מאוכזבות. קמפיינים מרירים עכשיו חוצים מדינות, בחירות ומשאלי עם, ומנרמלים יותר ויותר טיעונים פוליטיים לא כנים ואפילו טענות שקריות. מעבר לשבריריות של ביידן, כל המערכת השלטונית נראית חלשה ברמה הגלובלית.
בריטניה החלה פרק חדש לאחר שנים של כאוס פוליטי וטלטלות בשוק. כלכלתה נאבקת למצוא יציבות והממשלה הלייבורית מתמודדת עם אתגרים קשים. בצרפת, עמנואל מקרון נאבק לשמור על המרכז הליברלי חיובי נוכח תמיכה ציבורית גוברת למפלגות ימין ושמאל קיצוני. גם גרמניה פגיעה. הקואליציה שלה פתרה משבר בן חודשים על ידי גיבוש תקציב שעדיין צריך אישור מהפרלמנט. זה מדגיש היבט קריטי במשבר ההנהגה הנוכחי של אירופה, שבו אינטרסים כלכליים קצרים ותחבולות פוליטיות עולים על התחייבויות לביטחון לאומי ואנרגיה וניהול אחראי רחב יותר.
אפילו בשווקים הפיננסיים, מניות בשיאים היסטוריים מרובים השנה יכולות להיראות לא הגיוניות. קומץ מניות גדולות הובילו את ביצועי ה-S&P500 בשנה שעברה, מסתירות מגמות רחבות יותר בכלכלה האמריקאית והעולם התאגידי. ישנם סימנים לכך שריכוז השוק וההנהגה הזו עשויים להיחלש כעת, אך זה משקף מגמה רחבה יותר בהנהגה גלובלית: דגש על רווחים כלכליים מיידיים והתקדמות טכנולוגית על חשבון יציבות ואחריות לטווח ארוך. עד כמה נוכל לקחת את הבינה המלאכותית והאם נוכל לשחזר תחושת סולידריות בין-דורית? תשובות לשאלות כאלה הן חמקמקות.
עקרונות השקעה מנחים: כמשקיעים, אנו צריכים עקרונות מנחים חזקים. מנהלי נכסים לרוב טוענים להבנה מיוחדת בכאוס של השווקים העולמיים. המציאות היא שאנו מרוויחים את לחמנו על ידי החדרת רוגע ועמידות לחסכונות החיים שבטיפולנו. ניווט בתנודתיות תלוי בתהליכים, מבנים ומשמעת. הקצאת נכסים אסטרטגית חזקה היא מסגרת שעליה נשענות רוב התשואות בתיק. היא מספקת יד יציבה לקבלת החלטות טקטיות תוך הבטחה שאנו עומדים ביעדינו לטווח ארוך.
מניסיוני, השווקים נוטים להיות מונעים על ידי מגמות ונושאים – כפי שאנו רואים כיום. אנו חייבים לעבוד קשה כדי להבין אותם: שווקים שוריים משגשגים על מגמות שהמשקיעים קונים בהן, בעוד שווקי דוב מתחילים ממכות ומיתונים. השווקים של היום בוחרים להתמקד ברקע מקרו-כלכלי בריא ומתעלמים במידה רבה מסיכונים גיאופוליטיים. צמיחה מתאוששת, ירידת אינפלציה וירידה בריבית, יחד עם הוצאות ציבוריות משמעותיות על תשתיות וחדשנות, מרככות סיכונים גיאופוליטיים. העלייה התלולה בהוצאות הון חדש – שמונע בחלקו על ידי תחרות אסטרטגית בין ארה"ב לסין – מחזק כעת את עמידות הכלכלה.
עם זאת, הדברים יכולים להשתנות במהירות. עולם מפולג ללא הנהגה גלובלית נראה מוכן להמר על מה שלפני כמה שנים היה קונצנזוס רחב על שאיפות הדמוקרטיה הליברלית והשוקות התלויים בה. סיכוני אירועים פוליטיים כאן כדי להישאר, עם השלכות משמעותיות על בניית תיקי השקעות. הפרעות פוליטיות יכולות להשפיע על כל האזורים והסקטורים. הן גם יכולות להוביל לריכוז שוק, כאשר נוף פוליטי משתנה יוצר מנצחים ומפסידים ברמה התאגידית.
בהקשר זה, גישת ניהול פעילה שמזהה את הסיכונים האמיתיים יכולה להפחית את ההרס העושר שנגרם מסנקציות, העברות ומכסים – ולהוסיף ערך בתיקים על ידי צלילה מתחת למגמות השטח. זה עומד בניגוד למגמת ההשקעה הפסיבית. אני גם מאמין שתיקים יכולים להיות עמידים יותר על ידי הכללת הקצאות תמטיות הבנויות על מגמות מחזוריות שחוצות הקצאות אזוריות וסקטוריאליות מסורתיות. וככל שנוצר סדר עולמי חדש, על המשקיעים להיות זהירים בעיגון הקצאות התיקים שלהם בנכסים ובמדינות המנוהלות על פי שלטון החוק. אז הישארו ערניים. הצלחה בהשקעות תדרוש הרבה התמדה בקיץ פוליטי חם.