עפר קליין הראל >> האינדיקאטורים החיוביים שפורסמו בשבוע האחרון בארה"ב ממשיכים לחזק את עמדתנו שהפד יעלה את הריבית פעם נוספת השנה 

 

 

FacebookTwitter Whatsapp
עפר קליין ,צילום: יונתן בלוםעפר קליין ,צילום: יונתן בלום

13/07/2017 עפר קליין

ישראל

  • ריבית בנק ישראל נותרה ללא שינוי. בנק ישראל צופה צמיחה של 3.4% בשנת 2017.

  • הכנסות המדינה ממסים ביוני היו מעורבים, המשך עלייה בגירעון הממשלה.

  • המשך עלייה בשכר הריאלי, קיפאון בחצי השנה האחרונה במספר משרות השכיר.

  • ביוני, יציבות במדד אמון העסקים ושיא חדש במדד אמון הצרכנים.

  • יציבות בציפיות לאינפלציה. הציפיות לטווח הארוך (ל-5 שנים בעוד 5 שנים) נמצאות בשפל.

  • ביום שישי צפוי להתפרסם מדד המחירים לצרכן לחודש יוני, הצפי שלנו לירידה של 0.1 אחוז.

ארה"ב

דוח התעסוקה ליוני הצביע על המשך גידול מהיר במשרות ויציבות בקצב עלייה השכר.

חברי הבנק המרכזי חלוקים בדעתם לגבי תזמון תחילת צמצום המאזן.

סנטימנט החברות ביוני עלה במהירות.

עוד בעולם

  • גוש האירו: שיפור בייצור התעשייתי והמשך עלייה בתחזית הצמיחה.

  • בריטניה: חולשה בתעשייה והתמתנות העלייה במחירי הבתים.

  • הבנק המרכזי ביפן הגיב לעלייה בתשואות האג"ח הממשלתיות.

  • קצב עליית המחירים בסין נותרו ללא שינוי ביוני.

  • המשך שיפור בנתוני הסחר העולמי.

כצפוי בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי זו הפעם ה-30 ברציפות, בעיקר בשל חוזקו של השקל והחולשה בציפיות לאינפלציה.

כמידי רבעון, חטיבת המחקר של בנק ישראל עדכנה את התחזיות שלה; באופן מפתיע, בנק ישראל עדכן את תחזית הצמיחה שלו חזק כלפי מעלה, למרות שהלמ"ס עדכנה לאחרונה את הצמיחה ברבעון הראשון כלפי מטה. כעת, הבנק צופה צמיחה של 3.4 אחוזים בשנת 2017 (לעומת 2.8% בתחזית הקודמת), בעיקר בשל הערכה חיובית יותר ליצוא ולהשקעות, בתמיכת ההתאוששות של הסחר העולמי. התחזית ל-2018 נותרה ללא שינוי על 3.3 אחוזים. אנו סבורים שכל עוד הלמ"ס לא תעדכן כלפי מעלה את נתוני הרבעון הראשון, התחזית שלנו לצמיחה ב-2017 תישאר סביב 3 אחוזים. 

במקביל, בנק ישראל רכש כ 664 מיליון דולר במהלך יוני, כמחצית מהרכישות שלו במהלך מאי, והקצב הנמוך ביותר מאז ינואר השנה. 

בתוך כך, סך יתרות המט"ח של בנק ישראל עלו ל-108.7 מיליארד דולר בסוף יוני, שהם כ-33.4 אחוזים מהתוצר – הרמה הגבוהה ביותר שהוחזקה אי פעם על ידי בנק ישראל. 
הכנסות המדינה ממסים עמדו על 22.3 מיליארד ₪ ביוני, המהווה עלייה ריאלית של 4 אחוזים בהשוואה לרמה המקבילה אשתקד, כאשר עלייה של 10 אחוזים בגביית המיסים הישירים פיצתה על ירידה של 3 אחוזים בגביית המיסים העקיפים. במונחי תוצר, הגירעון המצטבר ב-12 החודשים האחרונים עד יוני המשיך לעלות ל-2.5 אחוזים - הרמה הגבוהה ביותר מזה כשנתיים, כאשר חלק מהעלייה ביוני מקורה בתשלומים גבוהים של הביטוח-הלאומי במסגרת תכנית חיסכון לכל ילד במהלך יוני. 
 

השכר הריאלי הממוצע למשרת שכיר של ישראלים עלה ב-0.2 אחוז באפריל והוא גבוה ב-3 אחוזים בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, בדומה לקצב שנרשם בחודש הקודם. במקביל, מספר משרות השכיר של ישראלים עלה ב-1 אחוז ב-12 החודשים האחרונים עד אפריל, ולמעשה נמצא כמעט ללא שינוי ברמות שיא כבר כ-6 חודשים. 
 

מדד אמון העסקים נותר ביוני קרוב לרמתו הממוצעת מתחילת השנה, כשסנטימנט ענף המלונאות והתעשייה המשיכו לעלות, ופיצו על החולשה מתחילת השנה בסנטימנט ענף הקמעונאות. מדד אמון הצרכנים עלה ביוני לשיא חדש (מאז שהחל הסקר ב-2011), כאשר המשך שיפור בציפיות משקי הבית לגבי החיסכון הצפוי שלהם תרם לעלייה במדד.
 

בהשוואה לסקירה הקודמת, הציפיות לאינפלציה נותרו כמעט ללא שינוי (לאחר העלייה קלה בשבוע שעבר). הציפיות לטווח הארוך (ל-5 שנים בעוד 5 שנים) נמצאות בשפל.
 

 
האינדיקאטורים החיוביים שפורסמו בשבוע האחרון ממשיכים לחזק את עמדתנו שהפד יעלה את הריבית פעם נוספת השנה ויחל בצמצום מאזנו לקראת סופה; 
בפרוטוקולים של החלטת הריבית האחרונה צוין שרוב חברי הוועדה המוניטרית בפד מאמינים שהירידה האחרונה באינפלציה מקורה בגורמים חד פעמיים. בנוסף, הודגש שחברי הועדה חלוקים לגבי מועד תחילת צמצום המאזן, כשחלק תומכים בתחילת היישום סביב ספטמבר, ואחרים העדיפו להמתין קרוב לדצמבר.

דוח התעסוקה הראשוני לחודש יוני היה ברובו חיובי; נוספו 222 אלף משרות חדשות (187 אלף בסקטור הפרטי), הרבה מעל לצפי ונתוני החודשיים הקודמים עודכנו כלפי מעלה ב-47 אלף. כך, הממוצע בשלושת החודשים האחרונים נושק ל-200 אלף – גבוה מהקצב הנחוץ כדי לשמר את שיעור האבטלה בעינו. שיעור האבטלה עלה קלות במאי ל-4.4 אחוזים, אך זאת בעיקר בשל עלייה בשיעור ההשתתפות בכוח העבודה ל-62.8 אחוזים (81.6% בגילאי העבודה). מנגד, השכר הממוצע עלה מעט פחות מהצפי, לקצב של 2.5 אחוזים ב-12 החודשים האחרונים – בדומה לחודשיים הקודמים אך נמוך מהקצב שנרשם בסוף 2016.
 
במקביל לדוח התעסוקה, גם סנטימנט החברות עלה משמעותית כאשר מדד ISM לענף השירותים עלה ל-57.4 נקודות ביוני (בהמשך לעלייה במדד המקביל לתעשייה ל-57.8 נקודות). יש לציין שתת-סעיף ההזמנות החדשות עלה בשני הסקרים מעל 60 נקודות.

מדד מנהלי הרכש בגוש האירו לחודש יוני עודכן כלפי מעלה ל-56.3 נקודות, כך שהרמה הרבעונית הממוצעת נותרה הגבוהה ביותר מזה 6 שנים – נתון שתומך בהאצת הצמיחה ברבעון השני. הנתונים האחרונים תרמו לעדכון כלפי מעלה של התחזית הצמיחה הממוצעת השנה ל-1.9 אחוזים ו-1.7 אחוזים ב-2018.

נתוני הייצור התעשייתי למאי היו טובים מהצפי עם עלייה בגרמניה (1.2%), בספרד (1.2%) ובצרפת (1.9%). 

מנגד, בבריטניה נרשמה ירידה של 0.1 אחוז בייצור התעשייתי. עליית מחירי הבתים בבריטניה מתמתנת מהר מהצפי ל-2.6 אחוזים ב-12 החודשים האחרונים עד מאי.
 
העלייה החדה בשבועיים האחרונים בתשואות אג"ח הממשלתיות לא פסחה על יפן. אך בניגוד לבנקים מרכזיים בארה"ב וגוש האירו (שרואים שיפור בצמיחה ובאינפלציה) ביפן החליטו להגיב. הבנק המרכזי ביפן התחייב לרכישה בלתי מוגבלת של אג"ח ממשלתי בטווח של 5 עד 10 שנים בתשואה של עד 0.11 אחוז – ההודעה תרמה לפיחות ביין. בכך, אותת שהוא נחוש לשמור על התשואה ל-10-שנים סביב רמת ה-0.1 אחוז. זאת על מנת ממשיך להגדיל את פער התשואות בינו לבין מדינות אחרות – במטרה לשמור על הפיחות ביין ולתמוך בצמיחה.

האינפלציה בסין נותרה על 1.5 אחוזים ביוני, בדומה לצפי, אך בניכוי מחירי המזון (ירידה של 1.2% ב-12 החודשים האחרונים) האינפלציה ירדה קלות ל-2.2 אחוזים – בדומה לרמה הממוצעת שנרשמה במהלך השנה. גם העלייה המהירה במדד המחירים ליצרן נותרה יציבה ברמה גבוהה של 5.5 אחוזים ב-12 החודשים האחרונים, אינדיקציה להמשך לחצים לעליית מחירים בעיקר בענפי התעשייה.

יתרות המט"ח של סין ממשיכות לעלות – חודש חמישי ברציפות, נתון שמעיד שהלחצים ליציאת כספים מהמדינה (ולפיחות ביואן) התמתנו משמעותית, אך ביוני הגידול היה זעום (כ-3 מיליארד דולר) בהשוואה לחודשיים הקודמים.
ע"פ ארגון חברות התעופה הבינלאומי (IATA), הסחר העולמי ממשיך להאיץ עם גידול של 12.7 אחוזים ב-12 החודשים האחרונים עד מאי בסך תנועת הסחורות באוויר (freight ton kilometers). בעיקר בשל המשך שיפור בסחר באסיה, אירופה וצפון אמריקה. 

עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים


הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן–בין באופן כללי ובין תחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

 

 
 
 

 

האתר מאפשר לראות את הרכבי קרנות נאמנות עד לרמת נייר הערך הבודד ובנוסף לדעת כמה קרנות נאמנות מחזיקות באותו נייר ערך מסוים ובאיזה היקף.בנוסף האתר מעלה כתבות פרשנוית וראיונות עם מנהלי קרנות לשם הצגת מדיניות ודרך קרן נאמנות.