"עם השנים קשה הרבה יותר לרכוש דירה. אם דירה בשנת 2010 עלתה כמיליון ₪, כיום היא כבר תעלה כ-2.3 מיליון ₪, גידול המשקף עלייה של כ-115%. במונחי משכורת, נדרשות כיום כ-200 משכורות לרכישת דירה, לעומת כ-128 בשנת 2010", כך אמרה שבי שמר, סמנכ"לית ומנהלת החטיבה הקמעונאית במזרחי טפחות, בכנס השנתי ליועצי משכנתאות שקיים הבנק.
על הביקוש העודף הקיים בישראל, אמרה שמר: "בשנת 2024 נרשמה עלייה של כ–37% בביקוש לדירות למכירה. מגמה הנמשכת גם בשנת 2025, בין היתר מרצון להחזיק דירה בבעלות – עניין תרבותי ומדד להצלחה. במקביל, הנושא של דירות להשכרה בישראל לא מפותח כמו בעולם המערבי, והראיה: כ-70% מהדירות בישראל הן בבעלות.
לדבריה, יש קשר ישיר בין התנהגות הריבית לבין מספר העסקאות שנעשו. "סביבת ריבית גבוהה משפיעה על היקף הפעילות בשוק. בתחילת המלחמה, ועל רקע הריבית הגבוהה, אנשים 'ישבו על הגדר' והמתינו. ואולם, לאחר שהבינו כי הריבית הגבוהה היא 'כאן להישאר', רוכשים פוטנציאליים חזרו לשוק, ואנו רואים התאוששות וחזרה לרמות הגבוהות של שנת 2022 מבחינת כמות העסקאות".
שמר סיכמה את הסקירה בשאלה מה צפוי בענף בהמשך הדרך: "ככל שהריבית תרד בהמשך השנה, אנו צופים עלייה בביקוש לרכישת דירות, בעיקר של משקיעים ותושבי חוץ. כמו כן, אנו צופים המשך ביקוש לדירות קטנות של 3 חדרים מתוך מטרה להוזיל את המחיר וכן גידול בביקוש לדירות עם ממ"ד לאור המצב הביטחוני. מבצעי הקבלנים 20/80 ימשיכו באופן מתון יותר ולאור שיפורים בתהליך הוצאת ההיתר. משך הזמן להוצאת ההיתר צפוי להתקצר ולסייע לקבלנים. לסיכום – ללא שינוי דרמטי במדיניות הממשלה והעמדת פתרונות רלוונטיים, הביקוש ימשיך לעלות וכך גם מחירי הדיור. אנו צופים שמחירי הדירות יעלו השנה בסביבות 5%. שוק המשכנתאות יתנהג בהתאם לשוק הדיור כאשר להערכתנו, הביצועים במערכת יגיעו לסביבות ה-100 מיליארד ₪, בדומה לביצועי 2024”.
דרור פלדמן, צילום: אלירן אביטל
מנהל זרוע המשכנתאות בבנק מזרחי טפחות, דרור פלדמן התייחס להוראת השעה של בנק ישראל על הגבלת הלוואות הבלון: “אנחנו רואים, כי הביקושים בשוק המשכנתאות ממשיכים להיות גבוהים וקשיחים. אין היום אלטרנטיבה לרכישת דירה. יש ציבור רחב שכבר קיבל אישור עקרוני למשכנתה, עוד לפני פרסום הנחיות בנק ישראל, ועליהם ההגבלות לא ישפיעו. בנוסף, בחלק מהמקרים יתכן שיזמים, שלא יקבלו מענה בבנקים, יפנו לגופים חוץ בנקאיים שיספקו את הביקושים. ולכן, אני צופה השפעה איטית והדרגתית של ההגבלות על השוק”.