כאשר אנו מביטים לאחור על ביצועי השווקים הפיננסיים במהדורה האחרונה של פרסום "המבט לשבוע" לשנה זו, המניות הגלובליות והזהב מתבלטים כמחלקות הנכסים המובילות. בשנת 2024 (עד ה-12 בדצמבר), הניב מדד ה-S&P 500 תשואה של +27%, ה-DAX +22%, ה-CSI 300 +17%, ה-Topix +17%, והזהב +30%.
אנו מצפים כי 2025 תהיה שנת שינויים בכל ההיבטים – כלכליים, חברתיים, פוליטיים וטכנולוגיים. משקיעים יכולים לעיין בתחזית השנתית שלנו ל-2025: *מחויבים לעומק לצמיחה* לקבלת רעיונות להתמודדות עם הזמנים המאתגרים.
בהתייחס לשינויים פוליטיים, נשיא צרפת עמנואל מקרון מינה את בן בריתו המרכזי, פרנסואה ביירו, לראש ממשלה החדש ביום שישי, לאחר התפטרותו של ראש הממשלה לשעבר מישל ברנייה בעקבות הצבעת אי-אמון. שעות לאחר ההודעה, סוכנות הדירוג מודי'ס הורידה את דירוג החוב של צרפת מ-Aa2 ל-Aa3. בדומה לכך, הצבעת אמון שתתקיים היום בגרמניה עבור ממשלת הקנצלר אולף שולץ מגבירה את חוסר הוודאות הפוליטי.
במקביל, ועידת העבודה הכלכלית המרכזית (CEWC) של סין בשבוע שעבר הציבה את העלאת הביקוש המקומי בעדיפות עליונה, תוך שמירה על מיקוד בשדרוג תעשייתי, פיתוח "איכותי" והעמקת רפורמות. הוועידה גם הודיעה על תוכניות להעלאת תקרת הגירעון התקציבי, הגדלת הנפקת חוב והמשך הקלה במדיניות המוניטרית כדי לשמור על קצב צמיחה יציב ב-2025, גם על רקע המתיחות במכסים מול ארצות הברית. השווקים יעקבו אחר יעדי הצמיחה הכלכלית והגירעונות הפיסקליים, שצפויים להיות מוכרזים לאחר מפגש הקונגרס הלאומי העממי ב-11 במרץ.
אנו שולחים את ברכותינו החמות לעונת החגים ומודים לכם על קריאת "המבט לשבוע" במהלך שנת 2024. המהדורה הראשונה שלנו לשנת 2025 תפורסם ב-6 בינואר.
ארה"ב - פגישת FOMC חשובה
האירוע המרכזי השבוע בארה"ב הוא ללא ספק ישיבת ה-FOMC (17-18 בדצמבר). נתוני ה-CPI לנובמבר, שפורסמו בשבוע שעבר, היו בהתאם לציפיות הקונצנזוס, כשהאינפלציה הכללית עלתה מעט (2.7% בשנה לעומת 2.6% באוקטובר), והאינפלציה הליבתית נותרה יציבה על 3.3% בשנה. עם זאת, נראה שהעלייה בעלויות הדיור האטה, מה שיספק לפד גמישות מספקת לקראת הורדת ריבית של 25 נקודות בסיס בישיבה השבוע. לאחר ההפחתה, טווח ריבית הקרנות הפדרליות יעמוד על 4.25%-4.5%.
בהצהרה לאחר הישיבה צפויה התייחסות ברורה למדיניות הפיסקלית והמסחרית. על רקע אי הוודאות במדיניות, המסר הכללי של פאוול צפוי להיות זהיר מאוד, תוך הדגשה על תלות במדדים כלכליים. נתון נוסף שצפוי השבוע הוא מדד ה-Core PCE (יום שישי), מדד האינפלציה המועדף על הפד, כאשר תחזית העלייה השנתית עומדת על 2.9% (קודם: 2.8%), עדיין מעל יעד ה-2% של הפד.
נתוני פעילות כלכלית נוספים שיתפרסמו השבוע כוללים את ה-PMI הראשוני של דצמבר (ייצור ושירותים, יום שני), מכירות קמעונאיות, ייצור תעשייתי ומדד שוק הדיור של NAHB (שלישי), התחלות בנייה והיתרי בנייה (רביעי) ומדד הפד של פילדלפיה (חמישי). כולם צפויים להצביע על צמיחה כלכלית חזקה ברבעון הרביעי של 2024.
**תמצית**: נתוני ה-CPI האחרונים לנובמבר פותחים את הדלת להורדת ריבית של 25 נקודות בסיס בישיבת ה-FOMC השבוע, אך עמדתו של פאוול צפויה להישאר זהירה מאוד.
גוש האירו - ביטחון זהיר
מספר מדדי סנטימנט צפויים השבוע בגוש האירו. עם זאת, ביום שני תשומת הלב תהיה לאירוע פוליטי: בגרמניה, הקנצלר אולף שולץ יתמודד עם הצבעת אמון, שסביר להניח שתוביל להפלת ממשלתו ולבחירות חדשות. מבחינה כלכלית, שני מדדים חשובים צפויים בגרמניה – ZEW ומדד האקלים העסקי של IFO (שניהם ביום שלישי).
בנובמבר, האחרון התדרדר בשל הערכת החברות כי המצב הנוכחי מחמיר. האווירה השלילית באה לידי ביטוי גם בשוק העבודה. על פי סקר עדכני, חברות מתכננות לקצץ עוד משרות בשנת 2025. מכוני מחקר כלכליים מדגישים יותר ויותר סיבות מבניות, בעיקר בענף הייצור. נתוני PMI חדשים צפויים גם בגוש האירו השבוע. בנובמבר, ה-PMI המשולב של גוש האירו ירד מתחת לרף ה-50 שמצביע על התרחבות. נתוני הצמיחה של הרבעון השלישי בגוש האירו הפתיעו לחיוב עם צמיחה רבעונית של 0.4% לעומת 0.2% ברבעון הקודם, אך אנליסטים ספקנים אם המגמה החיובית תימשך.
**תמצית**: המדדים המובילים שנשארים חלשים באים לידי ביטוי כעת יותר בנתונים הכלכליים. טריגר לשינוי חיובי באווירה עדיין חסר.
בריטניה: גישה מדורגת
מדדי ה-PMI של דצמבר, שיפורסמו היום, צפויים לאשר את מגמת ההיחלשות שנראתה מאז אוגוסט, שנראה כי התרחבה גם למגזרי השירותים בחודשים האחרונים. ביום שלישי יפורסמו נתוני שוק העבודה, כולל צמיחת שכר, וביום רביעי נקבל מגוון מדדי אינפלציה. התקדמות משמעותית הושגה בהפחתת שיעורי האינפלציה הכוללת, כשמחירי הצריכה עלו ב-2.3% באוקטובר.
גם צמיחת השכר (4.3% בשנה ממוצעת לשלושה חודשים בספטמבר) וגם אינפלציית השירותים (5.0% באוקטובר בשנה) נמצאות בירידה, אך הן עדיין ברמות גבוהות ומעל למה שהיו רוצים חברי ועדת המדיניות המוניטרית של הבנק המרכזי של אנגליה (MPC). העליות האחרונות במחירי האנרגיה צפויות לשמור על מדדי האינפלציה השבוע ברמות גבוהות, אך גם אם יהיו מעט טובים מהצפוי, סביר שהבנק המרכזי ימשיך בגישה המדורגת וישאיר את הריבית ללא שינוי. הסבירות בשוק להורדת ריבית השבוע נמוכה מ-10%. הורדת הריבית הבאה צפויה בפברואר, בהתאם לתרחיש המדיניות המוניטרית שתיאר לאחרונה הנגיד אנדרו ביילי, שהצביע על ארבע הפחתות רבע אחוז במהלך 2025.
**תמצית**: הבנק המרכזי של אנגליה צפוי לדבוק בגישה מדורגת במדיניות המוניטרית ולדחות את הורדות הריבית לשנה הבאה.
יפן: פוקוס על ישיבת הבנק המרכזי
הבנק המרכזי של יפן (BoJ) יקיים השבוע את ישיבת המדיניות המוניטרית שלו. השווקים חלוקים בדעתם האם הבנק יעלה את הריבית בישיבה זו או בינואר. הבנק העלה את הריבית ביולי האחרון, מה שהוביל להתחזקות היין ולתנודתיות משמעותית בשוק. לכן, סביר שהבנק המרכזי ינהג בזהירות רבה בצעדיו הבאים.
האינפלציה ביפן עלתה לאחרונה, עם עלייה במדד ה-CPI של טוקיו בנובמבר ל-2.6% בשנה (לעומת 1.8% בעבר) ועלייה במדד ה-CPI הליבתי ל-2.2% (לעומת 1.8% בעבר). חלק מהעלייה נגרמה מביטול סובסידיות על שירותים חיוניים, אך הלחצים האינפלציוניים נותרו גבוהים, במיוחד במגזר השירותים. בנוסף, נגיד הבנק, קאזואו אואדה, ציין כי הזמן להעלאה הבאה מתקרב. עם זאת, לאור אי הוודאות לגבי ההתאוששות הכלכלית העולמית והמתחים הקשורים למכסים בשנה הבאה, ייתכן שהבנק יבחר בגישה של "להמתין ולראות" וישאיר את הריבית ללא שינוי בדצמבר.
**תמצית**: אם הבנק המרכזי של יפן יחליט להעלות את הריבית, זה עשוי להגביר את התנודתיות במניות היפניות בשבוע הבא. עם זאת, אי הוודאות לגבי ההתאוששות הכלכלית העולמית עשויה להוביל להחלטה לשמור על הריבית ללא שינוי החודש ולהנחות את השוק לקראת העלאה בינואר.