אם הייתי צריך לבחור באינדיקאציה אחת, מחוץ למערכת המחיר ומה שנובע ממנו, הייתי בוחר בזו שאציג כאן לפניכם. כול מי שעוסק בשוקי ההון הגלובליים (המערביים), וגם באילו של ארצנו הקטנה, יודע היטב עובדה אחת: מאז סיום הנרמול של הריביות (סוף 2022) שוקי המניות נמצאים במגמה חיובית חזקה, כאשר כל תיקון טכני יורד של כמה אחוזים התגלה כהזדמנות קנייה אדירה.
הסיבות לכך רבות אבל נזכיר כאן רק את הבולטת והעיקרית ביותר מביניהן: כמות הכסף הזמינה להשקעה (הנזילות) לא הפסיקה להיות אדירה ומתמשכת. הירידות של 2022 נבעו מההיגיון הבריא שחשב שבגלל שעלות הכסף תעלה, יקטן האשראי וכמות הכסף להשקעה תקטן גם היא. לא לקחו בחשבון את ערמומיותם של קובעי המדיניות הפיסקאליים (הממשל) והמוניטאריים (הבנק המרכזי) והתקופה המיוחדת שכל זה התרחש: רצון לבנות מצג של יציבות וצמיחה לקראת בחירות 2024.
הראשונים (הממשל) הנפיקו אג"ח, נכנסו לגירעונות אדירים, וחוקקו תוכניות פיתוח וסיוע שהזרימו כמויות אגדתיות למשק (חלק מזה עדיין מגיע עכשיו להיות מנוצל...), והשניים (הפד) רוקנו מאגרי נזילות אדירים (כמו ה-Reverse Repo שהיה בשיאו 2.5 טריליון דולר לסביבות ה-130 מיליארד כיום (!)) על מנת להוות מכת נגד לצעדי העלאת הריביות. גם עניין ה-QT, שהיה אמור לספוג כסף דרך שוק האג"ח, אוזן על ידי תוכניות חירום של קניית אג"ח עבור בנקים שמאזניהם בסכנה עקב ההפסדים הנומינליים שנגרמו להם עקב מעשי הפד.
בקיצור: נהר הכסף לא הפסיק לרגע...
תאמרו מיד: אז מה יקרה עכשיו? תחת ממשל טראמפ? עוד חזון למועד אבל אם גודל המעשים יהיו כגודל ההבטחות, מקור הכסף אמר להשתנות ולעבור מהצד הממשלתי לצד הפרטי, יחד עם אופטימיזציה ממשית של הוצאות הממשלה. זה יהיה תהליך מעניין שהצלחתו תילמד באקדמיה, או כישלונו יהדהד שנים ועשורים קדימה.
בכל אופן, נחזור לאותה אינדיקאציה שהזכרתי לעיל: איך נדע מתי מצטמצם נהר הנזילות, וקטנה אהבת הסיכון של המשקיעים? האם יש לנו "משהו" שיכול להעיד על כך בצורה בולטת ובטוחה למדי? לדעתי, כן, אבל. האבל הוא שהעניין מגיע מעולם האג"ח ולא ישירות מהמניות. למעשה אציג שני אלמנטים שמצביעים על אותה תופעה, משתי זוויות שונות. ראשית, נבין שעולם האג"ח הוא העולם ה"חשוב" יותר בעיני קובעי המדיניות. היקפו וחשיבותו עצומים וגדולים הרבה יותר, ולכן, מה שקורה בו משפיע בצורה מהירה מאוד על שוק המניות, המשני במעט. שנית, התהליכים יכולים לקחת זמן, או להופיע במכה אחת, ולכן, יש לשים לב לעניינים שאציין באופן תדיר יחסית. נתחיל באינדיקציה הראשונה, על ידי גרף שמגיע מאתר המחקר של הפדרל רזרב בסנט-לואיס (FRED):
מדובר בהפרש התשואות הממוצע בין האג"ח הקונצרני המדורג לזה שמכנים אג"ח ה"זבל". כפי שניתן לראות היטב בגרף, המגמה בעקומה הזו מציינת באופן מדויק למדי את הסנטימנט של הטווח הבינוני אצל המשקיעים. אירוע הקורונה (11) וגם השיא של סיום שנת 2022 (6) מראים שההפרש הזה מצביע היטב על הזמן האופטימי והפסימי השורר בשוקי ההון.
ומה המצב כרגע? כמצופה ממה שאנו רואים בפועל במדדים, הסנטימנט נמצא באופטימיות אדירה ממש כאשר המספר ירד מתחת ל-3. אזור שהיה תמיד התחתית של הזמן החיובי. זוהי עוד תצוגה של הקיצוניות שבה אנו נמצאים. לכן, שינוי בעקומה הזו, בצורה הפשוטה ביותר של כיוונה וזווית העלייה שלה, יביע לנו שהזמנים משתנים לרעה. כמו כן, שמתי על העקומה שני קווי מגמה יורדים שפריצתם יהיו אירועים משמעותיים. בעיני, יש חשיבות גדולה למה שעקומה זו אומרת לנו...
הגרף השני מביט גם הוא על שוק האג"ח. הפעם, מזווית התנודתיות שבו. מוכר לנו היטב מדד ה-VIX, המביע את אותה אינפורמציה עבור מדד ה-S&P500, דהיינו עבור חלק מכובד מאוד משוק המניות האמריקאי. וכאן, יש לנו את מדד ה-MOVE שמשמש לנו את אותה הפונקציה עבור שוק האג"ח (הגרף נוצר בעזרת TradingView):
גם כאן אנו רואים את נקודות הקיצון של הקורונה (160) ושל סיום שנת 2022 (200). אגב, מעניין לציין שסיום הנרמול של הריביות היה קיצוני וכואב לשוק האג"ח הרבה יותר מאשר המגפה הבלתי צפויה... ומאז ראינו תקופה של ירידה איטית אבל יציבה לכיוון 85. נכון שהיו בשנה האחרונה אירועים של קפיצות (140) שנבעו מחששות שונות (קריסות בנקים, אירוע ה-Carry Trade) אבל כרגע המדד נמצא באזור המצביע על תנודתיות נמוכה במיוחד.
העקומה הזו אינה "מדויקת" כמו הקודמת אבל בהחלט מוסיפה. והשילוב ביניהן אדיר לגבי הבנתנו את הסנטימנט הכללי בארה"ב. בכל אופן: אני מקווה ששני הדברים שהצגתי יכולים להיות תוספת טובה לארסנל הכלים שלכם, קוראיי הנאמנים, כאשר ניתן למצוא אותם בקלות יתרה ברשת ובכלים הפיננסיים לעדכונים עתידיים. יחד ננצח!
לידיעת הקוראים:
הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן.
במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
אנחנו עושים מאמצים גדולים לאתר בעלי זכויות בצילומים, סרטונים, גרפים, או כל חומר מתפרסם אחר. יצירות שבעל זכות היוצרים בהן אינו ידוע, לא אותר, או לא הושג נעשה לפי סעיף 27 (תיקון מס' 5) תשע"ט 2019 ל"חוק זכויות יוצרים". אם זיהיתם צילום, סרטון, גרף, ואתם חושבים שאתם בעלי הזכויות עליהם, יש לפנות ל [email protected] בכל מקרה והתוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך, מצאת שגיאה בכתבה או מאמר, או נתקלת בפרסומת לא ראויה? אנא דווח/י לנו לאימייל [email protected]