מדד מרץ - פותח רצף מדדים חיוביים עונתית ומרחיק הורדת ריבית

תגובות הכלכלנים למדד מרץ

 

 

 
Photo Nataliia Mysik Dreamstime.comPhoto Nataliia Mysik Dreamstime.com
 

עומר רגב
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
16/04/2024

עופר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל - מדד מרץ פותח את רצף המדדים החיוביים עונתית ומרחיק את הורדת הריבית

מדד המחירים לצרכן לחודש מרץ עלה ב-0.6 אחוז (0.2 מזה עליית מחירי הסיגריות!!!) והיה מעט מעל לתחזית המוקדמת, כאשר גם מחירי הדיור מפתיעים מעט כלפי מעלה. האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים עומדת על 2.7 אחוזים וצפויה להערכתנו הישאר בחלקו העליון של היעד בשנה הקרובה.
 
רצף המדדים החיובים יימשך להערכתנו בחודשיים הבאים, עם עלייה של כ-0.6 אחוז באפריל בהובלת עלייה עונתית במחירי הפירות‑ירקות, הטיסות והנופש (חופשת פסח), לצד העלייה במחיר הדלק. למדד מאי אנו צופים עלייה דומה בהשפעת אותם הגורמים כאשר עוד מוקדם לקבוע מה יקרה למחיר הבנזין המפוקח שיקבע בעוד כשבועיים. ל-12 המדדים הבאים התחזית שלנו עומדת על 2.8 אחוזים, כולל העלאת המע"מ בתחילת 2025 שתשפיע במיוחד על מדדי ינואר/פברואר.
 
לגבי ריבית בנק ישראל, אנו סבורים שלאור ההחרפה בסיכונים הגיאופוליטיים (ובסיכוני האינפלציה כתוצאה מכך – נפט, דולר, יבוא) קטנו הסיכויים להפחתת ריבית בהחלטה הבאה בסוף מאי. דחיית הציפיות להפחתת הריבית בארה"ב והמשך השיפור בשוק העבודה (מחר בסקירה השבועית), מצמצמים עוד יותר את ההסתברות לכך.

נירה שמיר, כלכלנית ראשית, בנק דיסקונט = האינפלציה מאצה והורדת הריבית מתרחקת

מדד מרץ הינו מדד שני ברציפות שמפתיע מעלה ועולה ב-0.6%, לעומת קונצנזוס האנליסטים שעמד על 0.5%, וקצב האינפלציה השנתי מאץ מ-2.5% ל-2.7%. 

לאחרונה, השוק העלה את תחזית האינפלציה לשנה הקרובה, ובנוסף, העלה בחדות את התחזית לריבית בנק ישראל, לרמה של 4.2% בסוף השנה, והעניק הסתברות נמוכה מאד להורדת ריבית בסוף מאי. אין ספק שהמדד הנוכחי, מוכיח פעם נוספת, שסיכון האינפלציה נוטה מעלה, עובדה שבנק ישראל הדגיש בהחלטות הריבית האחרונות, ומהווה אחד השיקולים המרכזיים בתוואי הריבית.

מעבר לעליה החדה בשיעור של כ-7% במחירי הסיגריות (על רקע העלאת המיסים), מניתוח סעיפי המדד עולה כי התרומה המשמעותית מגיעה ממספר סעיפי שירותים, ובהם, שכר דירה, הארחה, נופש וטיולים בארץ (עם עליה של כ-7% במרץ ו- 10% תוך חודשיים), נסיעות לחו"ל (1.3% ובמרץ ו-2.9% בחודשיים), שירותי צביעה וסיוד (עליה של כ-7% לעומת פברואר וכ-6% לעומת מרץ 23'). נזכיר, כי אך לפני מספר ימים פורסמו נתוני האינפלציה בארה"ב, וגם שם ראינו שהעליה במחירי השירותים היא זו תומכת באינפלציה.

מחירי הדירות (שלא כלולים במדד) ממשיכים לעלות – עולים ב-1% ובמצטבר ב-2.8% ב-3 החודשים האחרונים, ועשויים למשוך מעלה את מחירי סעיף הדיור במדד.

x