התגובות של ישראל הן קריטיות למחירי הנפט

השקעה בסחורות כגון נפט, אלומיניום, ניקל, נחושת וזהב הופכת לחיונית יותר מתמיד

 

 

 
Image by chandlervid85 on FreepikImage by chandlervid85 on Freepik
 

האקאן קאיה, נויברג ברמן
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
16/04/2024

בתוך הנוף המשתנה של הגיאופוליטיקה העולמית, התקיפה הישירה האחרונה של איראן על ישראל מסמלת תפנית מכרעת ומכניסה אותנו לתקופה של מתיחות וחוסר ודאות גוברים. פעולה חסרת תקדים זו, המוותרת על השימוש בכוחות פרוקסי לטובת עימות ישיר, פותחת פרק חדש ומדאיג בנרטיב המורכב של המזרח התיכון. העולם מתמודד כעת עם הפוטנציאל להסלמה נוספת או לדה-אסקלציה אפשרית, כאשר לכל נתיב השלכות משמעותיות על השווקים הגלובליים.

בעקבות התקיפה, ההצהרה של איראן על סיום הנושא עשויה לרמוז על רצון למנוע הסלמה נוספת. עם זאת, המציאות רוחשת בתנודתיות פוטנציאלית, במיוחד לאור הסנקציות האפשריות על יצוא הנפט האיראני, אשר עלולות לערער עוד יותר את שוק האנרגיה העולמי. התגובות הבאות של ישראל הן קריטיות ויכולות להוביל לפעולות הסלמה שלא משתקפות כעת במחירי השוק.

מצר הורמוז האסטרטגי, החיוני לזרימת הנפט העולמית, מסמל את האיזון העדין של כוחות באזור. אמנם סגירה מוחלטת על ידי איראן אינה סבירה בשל השליטה של עומאן על נתיבי השיט, אך הסיכון לתשתיות הנפט מפעולות פרוקסי, בדומה לתקיפת שדות הנפט הסעודיים בשנת 2019, מדגיש את הפגיעות המשמעותית של זמינות הנפט למתיחות גיאופוליטיות. הימצאותן של עתודות הנפט האסטרטגיות של ארה"ב (אם כי ברמות מופחתות) והזמינות המשוערת של התפוקה הפנויה של אופ"ק, שיש להתייחס אליה בזהירות לנוכח הנרטיבים הפוליטיים המשתנים, עשויות להקל על עליות מחירים ממושכות. עם זאת, במקרה של הסלמה, ייתכן ומחיר הנפט יזנק במהירות מעל 100 דולר, ובכך יטיל אתגרים כלכליים משמעותיים.

במקביל, שוק הסחורות מתמודד עם טלטלות הנובעות מסנקציות שהוטלו על ידי ארצות הברית והממלכה המאוחדת על מתכות מתוצרת רוסיה. הסנקציות, המכוונות לאלומיניום, ניקל ונחושת שיוצרו לאחר ה-13 באפריל 2024, נועדות להגביל את הנוכחות של מתכות אלו בשווקים המערביים, לגרום לתמחור מחסור ולהשפיע על מחירי המקום. הדבר עשוי להוביל ככל הנראה לתחייתו מחדש של מצב "בקוורדיישן"(backwardation) בסחורות אלו. התגובה של בורסת המתכות של לונדון (LME), המייצרת קטגוריות למתכות רוסיות על סמך תאריכי ייצור ומגדירה מתכות שיוצרו לאחר הסנקציות כלא ניתנות לאספקה, מדגישה את ההסתגלות המהירה של השוק לשינויים גיאופוליטיים אלו.

ההסלמה הנוכחית בין איראן לישראל והסנקציות על מתכות רוסיות מסמלות תנועה רחבה יותר לעבר משטר הנשלט על ידי סיכון גיאופוליטי, המערער על פרדיגמות השקעה מסורתיות. סביבה זו מדגישה את הצורך הקריטי בגיוון לסחורות רגישות גיאופוליטית. השקעה בסחורות כגון נפט, אלומיניום, ניקל, נחושת וזהב - שכבר תמחר לאחרונה את הסיכונים הללו - הופכת לחיונית, לא רק כאסטרטגיה לגידור מפני לחצים אינפלציוניים אלא גם כמגן חיוני מפני שבריריות גיאו-פוליטית.

x