יפן יוצאת מעידן ריבית אפס: מה ישראל יכולה ללמוד?

סוף עידן הריבית האפסית ביפן מביא עמו לקחים לכלכלת ישראל

 

 

 
אופיר אנג׳ל, צילום: אלון סיגויאופיר אנג׳ל, צילום: אלון סיגוי
 

אופיר אנג׳ל
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
27/03/2024

הבנק המרכזי של יפן הודיע השבוע כי הפסיק את מדיניות הריבית האפסית שלו. המדיניות הזו הייתה במרכז המאמצים של הבנק להילחם במיתון ובדיפלציה. אך למרות המאמצים, הריבית השלילית לא הצליחה להביא לתוצאות הרצויות.

השינוי הספציפי משקף שינוי מדיניות כלכלית, ממנו מקבלי ההחלטות בישראל יכולים לקחת כמה תובנות ליישום.

שינוי המדיניות של יפן: סקירה כללית

ב-19 במרץ 2024 סיכם הבנק המרכזי של יפן (BoJ) את מדיניות הריבית השלילית שלו, שהייתה אבן יסוד באסטרטגיה המוניטרית שלו. התרחקות זו מריבית אפסית, לראשונה מאז 2007, מסמלת אמונה שהתנאים הדרושים להשגת יעד אינפלציה בר-קיימא של 2% מתקיימים. למרות השינוי הזה, המדיניות המוניטרית של יפן נותרה מפרגנת מאוד, עם ריבית של 0.1% ושיעור אינפלציית ליבה של 2.0%, מה שמביא למעשה לשיעור ריאלי של -1.9%. ה-BoJ צופה לשמור על תנאים פיננסיים נוחים לעתיד הנראה לעין.

השפעת התרבות היפנית על כלכלתה

התרבות היפנית, הידועה בדגש שלה על הרמוניה, כבוד ורווחה קולקטיבית, משפיעה עמוקות על השיטות הכלכליות והמדיניות שלה. הנוהג של "שונטו", או משא ומתן השכר השנתי האביבי, מדגיש את מערכת היחסים השיתופית בין איגודי עובדים ומעסיקים, המשקף העדפה תרבותית לקונצנזוס והסכמה. תכונה תרבותית זו משפיעה גם על מדיניותה הכלכלית, להעדפת הדרגתיות על פני שינויים פתאומיים.

השפעה עולמית, סין מול יפן

יפן חוזרת להיות מעצמה עולמית בעיקר משום שהיא נתפסת כמדינה אטרקטיבית להשקעה, בשל תשתיות ותעשייה טכנולוגית מתקדמות. סין השכנה והמתחרה העיקרית הופכת מבחית גורמים רבים במערב למדינה "לא רצויה" לעשיית עסקים ומי שמרוויחה מכך היא יפן, שיכולה להיות אלטרנטיבה לסין, בעיקר בתחומים הדורשים תשתית תעשייתית וטכנולוגית גבוהה.

מה ישראל יכולה ללמוד מזה

ישראל, הידועה בכלכלה דינמית וחדשנות, יכולה להפיק כמה לקחים מהניסיון של יפן בריבית אפסית:

תכנון כלכלי לטווח ארוך: הגישה הזהירה של יפן להתאמת המדיניות המוניטרית, שמקורה בסלידה התרבותית שלה מסיכונים, מדגישה את החשיבות של תכנון ארוך טווח ויציבות במדיניות הכלכלית. ישראל יכולה להרוויח מאימוץ פרספקטיבה ארוכת טווח דומה בתכנון הכלכלי שלה, במיוחד בתחומים כמו טכנולוגיה ופיתוח תשתיות.

איזון בין חדשנות ליציבות: ההיסטוריה הכלכלית של יפן ממחישה את האתגרים של צמיחה תוך שמירה על יציבות המחירים. לישראל, המובילה בחדשנות טכנולוגית, מציאת האיזון בין חדשנות ליציבות כלכלית היא חיונית. ניסיון  יפן מלמד שהסתמכות יתרה על הקלות כספיות עלולה לגרום לתשואות פוחתות, מה שמדגיש את הצורך באסטרטגיה כלכלית מגוונת.

מדיניות כלכלית שיתופית: ישראל יכולה ללמוד מיפן על הרמוניה ושיתוף פעולה. טיפוח דיאלוג שיתופי בין הממשלה, העסקים והעובדים יכול לתרום למדיניות כלכלית משופרת.

השפעה עולמית: כמו יפן וסין, גם ישראל צריכה להיות ערנית למתחרות סביבה ולהשפעות העולמיות על השווקים ועל התחרות. ישראל מתחרה במספר תחומים ובעיקר בתחומי "הטק" והחדשנות מול מדינות חזקות במערב וכן מדינות אסייה-פסיפיק, שנותנות מענקים והטבות ומנסות למשוך מוחות אליהן. רצוי שישראל תתעורר ותבנה תוכנית ארוכת טווח, יציבה ומבוססת להילחם במגמה זאת. יחד עם זאת, עליה לגלות ערנות לשכנות הקרובות ותהליכים כלכליים במזה"ת כדי לשתף פעולה או לנצל הזדמנויות,החל מהסכמי השלום עם מדינות ערב ועד שיתוף פעולה סמוי וגלוי עם מדינות כמו ערב הסעודית.

לסיכום, היציאה של יפן מעידן הריבית האפסית מציעה מקרה בוחן עשיר עבור מדינות אחרות. עבור ישראל, הניואנסים של שינוי המדיניות של יפן וההשפעות התרבותיות הבסיסיות מספקים שיעורים חשובים בקביעת מדיניות כלכלית, המדגישים את החשיבות של תכנון ארוך טווח, יציבות ויכולת הסתגלות בנוף כלכלי גלובלי המתפתח ללא הרף, ניצול הזדמנויות ושיתופי פעולה.

אופיר אנג'ל, יו"ר פירמת הייעוץ AUREN ישראל

x