אג"ח פלואטר - נוסחת קסם להשקעה בסביבת ריבית עולה ?

מכשירי חוב בריבית משתנה היוו מאז ומעולם מפלט למשקיעים מהפסדי ההון הנובעים מעליית ריבית בשוקי האג"ח ורבות מהאגרות החוב בריבית משתנה בחו"ל (FLOATERS) הונפקו ע"י גופים מסקטור הפיננסים העושים שימוש רב במימון מסוג ריבית משתנה כדוגמת: ג'יי פי מורגן, בנק אוף אמריקה, מורגן סטנלי, סיטיגרופ, וולס פארגו וכו'.

 

 

 
טמיר שפירא, צילום: פאנדרטמיר שפירא, צילום: פאנדר
 

טמיר שפירא, מנכ"ל אילים קרנות נאמנות
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
21/06/2022

החודש נרשם שיא של 41 שנים באינפלציה השנתית בארה"ב עם זינוק של 8.6% כאשר היעד של הבנק המרכזי האמריקאי עומד על 2% לשנה עד שנת 2024. כעת גובר הסיכוי שהפד (הפדרל ריזרב), בראשות ג'רום פאוול נגיד הבנק המרכזי האמריקאי, הפועל בנחישות להורדת האינפלציה בארה"ב, יאלץ להמשיך ולהעלות את הריבית מעבר להערכות בשווקים ועשוי לעשות זאת בצורה מהירה וחדה. כמו כן, בכירי הפד אישרו פה אחד תוכנית שתחל החודש לצמצום מאזן הפד העומד כיום על 9 טריליון דולר, כך שהפד יפסיק לרכוש אג"ח חדשות כנגד אלה המגיעות לפירעון. העלייה באינפלציה הינה גלובאלית ומתרחשת כעת בכל העולם כאשר בארצות מסוימות באסיה ובדרום אמריקה חצתה בשנה החולפת את השיעור של 10% ובמדינות אירופה עלו מחירי הדלק והחשמל בחודשים האחרונים בעשרות אחוזים והן הציגו שיעור אינפלציה של כ- 7.2%. עליות המחירים בעולם בכלל ובארה"ב בפרט חרגו בשנה האחרונה מעבר ליעד שסומן על ידי נגידי הבנקים המרכזיים והביאו אותם להתחיל בתהליך של עליית ריבית, שהינה הכלי המרכזי המצוי בידו של בנק מרכזי של מדינה כדי להתמודד עם אינפלציה (עליית מחירים מתמשכת).

הריבית בארה"ב במגמת עלייה

הריבית בארה"ב עמדה מאז שנת 2006 תקופה ארוכה על שיעור אפסי של 0%-0.25% וכך גם בתחילת שנת 2022. כעת, לאחר 3 העלאות ריבית מתחילת השנה, אחת של רבע אחוז בחודש מרץ, השנייה של חצי אחוז בחודש מאי והשלישית החודש של 0.75% שהייתה החדה ביותר משנת 2000, עומדת כיום הריבית בארה"ב על שיעור של 1.50%-1.75% וצפויה להמשיך לעלות במהלך השנה על רקע הזינוק החד באינפלציה ונחישות הבנק המרכזי להילחם בה. כתוצאה מעליית הריבית, רכיב האג"ח בתיקי ההשקעות נפגע ואגרות חוב במסלול קופון קבוע, רשמו הפסדי הון כתוצאה ישירה מעליית התשואות וזאת בהתאם לאורך המח"מ )משך החיים הממוצע) של כל אגרת ואגרת בתיק – ככל שמח"מ האג"ח בקופון קבוע ארוך יותר כך הפגיעה והפסד ההון גדול יותר. 

איך נגן על תיק ההשקעות בסביבת ריבית עולה?

שחיקת תיק ההשקעות כתוצאה מעליית הריבית בארה"ב איננה גזירת גורל וניתן לצמצם אותה באמצעות שני אלמנטים בתיקי ההשקעות: קיצור מח"מ של רכיב האג"ח עם קופון קבוע ושילוב של פלואטרים (FLOATERS), אג"ח בריבית משתנה בחו"ל. בעוד התשואה של אג"ח "רגילות" נגזרת מריבית קבועה, אג"ח בריבית משתנה מותאמות בדר"כ פעם ברבעון לריבית הבין־בנקאית (ליבור) או לתשואת אג"ח ממשלת ארה"ב, שעליה מוסיפים מרווח מסוים, הנגזר בעיקר מדירוג האג"ח והמח"מ שלה. עליית הריבית, המובילה לעלייה בתשואת האג"ח בריבית קבועה ולירידת מחירן (הפסדי הון) בהתאם לאורך המח"מ, ניתנת למזעור באמצעות פעולה של קיצור המח"מ של האג"ח בקופון קבוע. לעומתן, הפלואטרים, אג"ח בריבית משתנה, כוללים מנגנון התאמת קופון לרוב אחת לרבעון או כפי שנקבע בתנאי האג"ח, כך שהקופון שהמשקיעים מקבלים עולה במקביל לעליית התשואות בשוק האג"ח. בתקופה של עליות ריבית גדל הקופון המשולם על האיגרת, ובכך היא עשויה להגן על המשקיעים מפני הפסדי הון שהיו חווים במסלול של אג"ח עם קופון קבוע.

אג"ח פלואטר כ"ביטוח" בתיק ההשקעות

מכשירי חוב בריבית משתנה היוו מאז ומעולם מפלט למשקיעים מהפסדי ההון הנובעים מעליית ריבית בשוקי האג"ח ורבות מהאגרות החוב בריבית משתנה בחו"ל (FLOATERS) הונפקו ע"י גופים מסקטור הפיננסים העושים שימוש רב במימון מסוג ריבית משתנה כדוגמת: ג'יי פי מורגן, בנק אוף אמריקה, מורגן סטנלי, סיטיגרופ, וולס פארגו וכו'. שילוב של אג”חים בריבית משתנה בחו”ל עשויים לספק למשקיעים מעין "ביטוח" מפני עליית הריבית ובעקיפין גם מפני אינפלציה, כאשר ההגנה הטובה ביותר שלהן היא בעת עליית ריבית מפתיעה מעבר לציפיות. עקב העלייה החדה בסיכוני האינפלציה גובר הסיכוי שהפד יאלץ להעלות את הריבית בארה"ב מעבר להערכות בשווקים, כך שעליית הריבית עשויה להיות אפילו מהירה יותר ובמקרה שכזה ה"ביטוח" בתיקי ההשקעות מסוג אג"ח בריבית משתנה בהחלט יפעל לטובת המשקיעים.


החשיבות של שילוב פלואטרים ברכיב האג"ח בסביבת ריבית עולה משמעותית גם כחלק מניהול הסיכונים בתיקי ההשקעות הכוללים רובם ככולם רכיב אג"ח עם קופון קבוע, בעיקר לאחר תקופה ארוכה בה שיעור הריבית היה אפסי. וכעת, עם המעבר לסביבת ריבית עולה, יש מקום לשלב בתיק ההשקעות גם אג"ח עם קופון משתנה כהגנה מעליות ריבית ואינפלציה. רכישת הפלואטרים הינה בדולרים ובמידה ותיק ההשקעות כולל חשיפה גבוהה להשקעות בשקלים, ישנה חשיבות בתקופה זו לשילוב חשיפה לדולר ובפרט בתקופה בה פער הריביות צפוי לגדול לטובת הדולר ושערו עשוי להתחזק את מול השקל. לצורך חשיפה לדולר בתקופת עליות ריבית, לפלואטרים יתרון בולט על אלטרנטיבות השקעה דולריות כגון Money market funds, להן קופון קבוע קצר או פיקדונות דולריים בריבית קבועה, העשויים להיפגע מעליית הריבית.

לסיכום, ההערכות בשווקים מראות כי הפד צפוי להמשיך להעלות את הריבית בארה"ב עד לטווח של 3.15%-3.4% בסוף שנת 2022, כאשר האתגר המרכזי העומד בפניו הוא הידוק המדיניות שלו על מנת למגר את האינפלציה הגואה ששוברת שיאים וזאת מבלי לפגוע בפעילות המשק האמריקאי אשר עלול להיכנס למיתון. עקב העלייה החדה בסיכוני האינפלציה בהם המלחמה בין רוסיה לאוקראינה, עליית מחירי הנפט ושיבושים בשרשראות האספקה הגלובליות, גובר הסיכוי שהפד יאלץ להעלות ריבית בצורה חדה ואגרסיבית מעבר להערכות בשווקים ונשאלת השאלה האם ימשיך להעלות את הריבית גם אל מעל שיעור של 3.4% ואם כן אז כמה מעל ובאיזו מהירות. דילמה זו ניצבת כיום בפני משקיעים המעוניינים להתאים את תיק ההשקעות לתקופה של עליות ריבית ותנודתיות בשווקים. שילוב פלואטרים בתיק ההשקעות יכול לספק להם הגנה בתיק ההשקעות מפני עליית ריבית גבוהה ומהירה מהצפוי, מענה יעיל לעליית הדולר שתגרור עמה העלייה בריבית וזאת בנוסף לתשואה השוטפת של האיגרת. 

דיסקליימר:

הכותב הוא מנכ"ל אילים קרנות נאמנות. הגורמים בכתבה עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים, לרבות אלו שהוזכרו בה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. אין באמור כדי להוות תחליף לייעוץ השקעות בידי יועץ השקעות בעל רישיון עפ"י דין המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. החברה מחזיקה ו/או עשויה להחזיק ו/או למכור במסגרת פעילותה השוטפת, ניירות ערך ו/או נכסים פיננסים של החברה הנסקרת, והיא עשויה לקיים קשרים עסקיים נרחבים ומגוונים עם החברה הנסקרת, למועד מסמך זה ו/או במועדים אחרים, הכל כמפורט לעיל ובין היתר משום כך ולאור האמור לעיל עשוי להיות לחברה ו/או נושאי המשרה שלה ו/או מנהליה ו/או עובדיה ו/או מי מטעמה עניין אישי בנכסים ו/או בחברות ו/או בניירות הערך המוזכרים בכתבה. אין בתשואות העבר כדי להבטיח תשואות דומות בעתיד. ט.ל.ח. 

x