מגזין FUNDER >> ראיון עם שי ברק, מנכ"ל ומייסד ברק בית השקעות

 

מגזין FUNDER >> ראיון עם שי ברק, מנכ"ל ומייסד ברק בית השקעות

 

שי ברק נמצא בשוק ההון כבר מעל 25 שנים, עבר לא מעט בתי השקעות, לפני כ-5 שנים הקים בית השקעות שנושא את שמו, בינתיים בית ההשקעות מנהל שתי קרנות, ולאחרונה הקים קרן נוספת, | הביצועים בינתיים מרשימים | ראיון

 

 
 

מאת משה מימון ואודי אלוני צילום: עמי ארליך
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
06/01/2020

 

עברת לא מעט תחנות בשוק ההון
 
"אני גאה בדברים שהקמתי, בין אם זה בקרנות, בין אם זה בתעודות הסל. כשהתחלתי בשוק ההון, הגופים הפרטיים שאנחנו מכירים היום כשחקנים הגדולים, ניהלו אז היקפים הרבה יותר קטנים. חברות ניהול קרנות הנאמנות של הבנקים וחברות הביטוח היו השחקניות המשמעותיות בשוק.
 
הייתי מנכ"ל קרנות הנאמנות של החברה המרכזית לניירות ערך, אחרי שנה ושמונה חדשים מגדל קנו את החברה, הגעתי לחברה כמנהל השקעות מגוף מוסדי ואחרי שנה ושמונה חודשים היינו הגוף הפרטי הכי גדול ניהלנו 1.3 מיליארד שקלים. באותה תקופה, אלטשולר שחם ניהל בערך ארבעים מיליון שקלים, מיטב ניהלו אז 300 מיליון שקלים, אי.בי.אי. ניהלו 700 מיליון שקלים. אלה היו המספרים פחות או יותר."
 
לא מעט מוצרים הושקו תחתיך
 
"אנחנו הקמנו כאן בארץ קרן מגדל נאסד"ק כפליים, זה היה עוד לפני שבארצות הברית היה בכלל מוצר כפול. הקדמנו את האמריקאים. אני שמח שעד היום הקרן הזו קיימת.
 
אילנות דיסקונט ניהלה אז כ־5 מיליארד שקל, היתה לנו שדרה ניהולית מעולה שעד היום מכהנת בתפקידים בכירים בשוק ההון, סמי בבקוב היה סמנכ"ל השיווק אז, קובי נימקובסקי, קרן עמרם ועוד רבים וטובים. כולם היו בשדרה הניהולית באילנות דיסקונט אז.
 
גם הקטע השיווקי היה אצלנו משמעותי. רציתי לחבר את שוק ההון עם האנשים, כי שוק ההון זה משעמם זה מספרים, אז לקחנו את טל פרידמן (עוד לפני ארץ נהדרת) עשינו קמפיין, של גנן שמשקה את הצמחים, גייסנו תוך חודשיים 2.5 מיליארד שקל.
 
כשהקמתי את קרן פצ"מ נזיל, אני רציתי לגייס כסף, והבנתי שבבנק דיסקונט יש מיליארד וחצי שקלים פיקדונות צמודי דולר שאף אחד לא עושה איתם כלום. אנשים קונים פיקדון צמוד דולר כדי להיות צמוד לשער יציג וזה הדבר היחיד שמעניין את הלקוח. אז אמרתי אם אני אפתור את זה וייתן לו נזילות יומית זה win-win לכולם. היינו צריכים לקבל אישור של הרשות על השם, אמרנו ליו”ר הרשות אז, שזה נייר שמתנהג כמו פצ”מ אבל זה רק נזיל כשמו כן הוא, והם הסכימו, והקמנו קרן נאמנות שצמודה לשער הדולר היציג והיא נזילה ברמה יומית וזה תפס.”
 
גם מכשירים עם חשיפה הפוכה השקתם
 
"זה סיפור מעניין, השקנו קרן עם חשיפה הפוכה לדולר, כשהדולר ירד מ-4.9 ל־4, אבל הלקוחות לא היו מוכנים להרוויח משוק יורד. זה לימד אותי שעם כל הכבוד לחשיפה שלילית, המוצרים האלה לא תופסים. זה מתאים כל עוד המוצרים הם בחשיפה חיובית."
 
בעצם אחרי שהתגלגלת הרבה בשוק, החלטת להקים בית השקעות, כמה זמן בית ההשקעות קיים?
 
"בדיוק. אחרי כל הזמן הזה בשוק, היה לי חלום או רצון להגשמה עצמית לנהל תיקי השקעות כשאני עושה מה שאני חושב לנכון מבחינה מקצועית. בפועל הקמתי את בית ההשקעות ב־2015, עם עוד כמה שותפים."
 
 
אם אתה מסתכל היום איזה כיוונים אפשר לכוון את השוק?
 
"היום רוב האנשים מרוויחים רק ממניות או אג"חים לכיוון אחד, לדעתי צריך לדעת לנסות ולהרוויח גם כשהשוק עולה וגם כשהשוק יורד. לאנשים יש קושי פסיכולוגי להרוויח בשוק יורד. כדי להראות את זה ללקוח, אני פשוט לפעמים הופך את הגרף, ואז יותר נוח לראות את זה. אם תיקח למשל את 2008, זו היתה שנה מצוינת, ומאוד ברורה. הכיוון היה ברור.
 
האמריקאים כבר שם, אנחנו לא מתקרבים לכלים שיש לנו פה. שם יש לך כל כלי פיננסי שאתה רוצה שמאפשר לך להרוויח כמעט מכל מצב עולם – מירידת תשואות, מעליית תשואות, מירידת מניות מעליית מניות, מאופציות על מניות. כל מה שאפשר להרוויח ממנו כסף הם מנסים, כי הם מנסים למקסם את כל מה שאפשר.
 
אני חושב שמנהל השקעות בעידן החדש בעידן המתוחכם צריך לנסות להרוויח מכל כיוון של נכס פיננסי, וזה עניין של חינוך שוק. זה יקח זמן, אבל זה יקרה גם כאן."
 
מנהלי השקעות היום כבר לא מפחדים לפתוח פוזיציות short על ניירות ערך מסוימים, אנחנו רואים את זה מגיע יותר ויותר מהסקירות שאנחנו מכינים על אחזקות של מנהלי קרנות בנייר מסוים, רואים עליה בפעמים שיש פוזיציות חסר. אמנם לא בהיקפים משמעותיים עדיין, אבל פעם זה לא היה קיים בכלל.
 
 
זה מה שאתה מנסה לעשות בברק בית השקעות?
 
"אני חושב שללקוח יש ציפייה מאוד ברורה ממנהל השקעות, שידע לצאת בזמן משוק המניות ולהיכנס בזמן לשוק המניות. לנסות לא להפסיד כשהשוק יורד ולהרוויח כמה שיותר כשהשוק עולה. זה החלום של הלקוח. בפועל זה לא קורה, והסיבה שזה לא קורה כי לרוב בתי ההשקעות לא מתמודדים עם מצבי שוק יורד.
 
צריך לזכור, ואת זה אולי לא רבים יודעים, שלפי התשקיף, גם בקרן 90/10 קלאסית, מותר לי להיות עד פלוס 10% מניות, או עד מינוס 10% מניות. מעטים משתמשים באפשרות הזו.
 
השאיפה שלנו בברק זה לנהל תיק השקעות שהוא יודע לנצל כל כיוון שוק גם שוק מניות עולה וגם שוק מניות יורד. לפעמים אנחנו מצליחים לפעמים אנחנו טועים, לרוב מצליחים קצת יותר ממה שאנחנו טועים וזה בסדר בתוחלת."
 
תרחיב קצת על אסטרטגיית ההשקעות שלכם
 
"בגלל שהתחלתי בגיל צעיר מאוד בשוק ההון ובגיל 27 כבר הייתי מנהל מחלקת השקעות בחברה הביטוח השלישית בגודלה בישראל. הייתי חייב לגשר על פערי הניסיון ולכן פיתחתי אסטרטגיית השקעות כבר בשנת 1997 והתחלתי לעבוד איתה באופן אישי לפני ההקמה של ברק. אחרי ההקמה של ברק התחלנו לנהל תיקי השקעות באסטרטגיה הזו.
 
במרץ 2016 החלטנו לקפוץ למים, ולהשיק את ברק אסטרטגיות. היתה התלבטות אם להשיק בכלל קרן, כי החשיפה מביאה איתה גם סיכון. רואים כל מה שאתה עושה, לטוב ולרע. אבל היום אחרי יותר משלוש וחצי שנים כולם רואים את התוצאות.
 
יש לנו גם ה־90/10 שעומדת לקבל דירוג בקרוב, אני מניח שהשארפ שלנו עומד בקנה אחד עם זה של הגופים המובילים והמוערכים בשוק."
 
מדוע הקמתם את הקרן ברק גמישה?
 
“הקמנו את הקרן ברק גמישה על מנת לאפשר ליועצי השקעות לחשוף את לקוחותיהם לאסטרטגיית ההשקעות שלנו בבית ההשקעות באמצעות קרן שנכללת בקטגוריה שהם רשאים להמליץ בה.”
 
למה אתה מתכוון?
 
"ברק אסטרטגיות נמצאת בקטגוריה שיועצים חוששים מלהמליץ עליה ללקוחות שלהם. אנחנו מאוד מאמינים במוצרים שלנו, וטיפה מפריע לי שיש פה מוצר שהוא, לדעתי, מאוד ייחודי בנוף ההשקעות המקומי. אני כל הזמן מקבל שיחות מיועצי השקעות, שמתעניינים בקרן לעצמם, אבל לא ללקוחות.
 
נכון שיש תנודתיות בקרן, אבל אם לקוח בא אלי, ומבקש תיק קלאסי של 90/10 או 80/20 אז בחלק המנייתי של התיק, אני אשים אחוז קטן גם בברק אסטרטגיות מתוך החלק המנייתי, למה לא? כל אחד יכול להשתמש במינון שהוא רוצה."
 
אז בעצם היכן המומחיות שלך, במניות? באג"ח? למה שיבואו דווקא אליך, רק כי אתה אומר שאתה יודע להשיא תשואה גם בשוק יורד?
 
"אני מבקש שהמשקיעים והיועצים ישפטו אותי, יראו מה עשינו עד כה בתשואה, ויחליטו בעצמם.
 
יש כבר איזו כברת דרך שעברתי בשוק ההון, הניסיון שלי מגיע הרבה שנים אחורה. אנחנו יודעים לעשות את כל ניהול ההשקעות הקלאסי – אג"חים ומניות, עם עשרים וחמש שנים אנחנו מכירים ומבינים בכל אפיקי ההשקעה, אבל הערך המוסף פה הוא חדשנות, וזה לדעת להרוויח גם משוק מניות יורד וגם משוק מניות עולה.
 
אם אתה מסתכל היום בתשקיפים של חלק ב' של הקרנות, כתוב מי מנהל ההשקעות בכל קרן. ראיתי שלדעתי שאני השלישי הכי וותיק בישראל בניהול כסף כי כולם כבר פרשו."
 
מה שאתה מנסה להגיד זה שאתה תנסה לזהות לפני אחרים שינוי כיוון ותשנה פוזיציה?
 
"הכלל הוא שאין כלל. הכל פתוח בשוק ההון ותמיד. כולם דיברו על זה ש־2019 תהיה שנה רעה, למה? כי דצמבר היה רע. כל הכלכלנים צדקו אבל שכחו לשאול את הפסיכולוגים. דבר אחד לא לקחו בחשבון וזה הפאן האנושי, שקוראים לו דונאלד טראמפ. לא לקחו בחשבון שיבוא נשיא כריזמתי שישפיע על מקבלי ההחלטות בתחום הפיננסי.
 
האסטרטגיה שלי בנויה על זה שאנחנו מנסים לזהות את כיווני השוק בעוד מועד, ובמקרה הטוב לא להפסיד, ובמקרה המצוין גם להרוויח מירידת השוק.
 
בסוף הלקוח הממוצע נותן לך את הכסף, ואומר לך תעשה מה שאתה חושב. אין מנהל השקעות במדינת ישראל שלא היה רוצה שהשוק מתרסק בדצמבר 18 קודם כל לא להפסיד במניות ואפילו גם להרוויח. זה החלום של כל אחד.
 
ברגע שאתה מציב לעצמך מטרה להשיג תשואה גם בשוק עולה וגם בשוק יורד אתה עושה טוב ללקוחות שלך. אז חובת הוכחה עלינו ואחרי כמעט ארבע שנים ברק אסטרטגיות מדברת בפני עצמה."
 
 
תנסה להרחיב קצת על האסטרטגיה הזו
 
"העולם כל הזמן בתנועה. פעם, היינו מקבלים את המידע בקצב מסוים מעכלים אותו ומבצעים. היום אנחנו מקבלים את המידע מהר צריך לעכל אותו וצריך להחליט מה לעשות איתו הכל קורה הרבה יותר מהר. היום אנחנו חיים לפי הניוזפיד של הטוויטר של דונאלד טראמפ. הוא אפילו לא מוציא הודעה לעיתונות.
 
לכן, אי אפשר להגיד שהאסטרטגיות השקעה שהיו מתאימות לפני עשרים שנה, רלוונטיות היום. צריך לשנות. דווקא אני שהייתי בעולם הישן, מבין שאתה לא יכול לקבע את המשתנים שלך, בגלל שאתה צריך להגיב תוך זמן קצר.
 
כלכלה אמיתית לא משתנה ביום ולא ביומיים וגם לא בחודש. חברה לא תרוויח פתאום יותר בגלל דונאלד טראמפ, אבל המשקיעים יגיבו. לכן היום אני חושב שכל ניהול השקעות, חייב להיות ניהול השקעות דינאמי ומחובר למציאות היומיומית הרגעית.
 
הכלכלה הקלאסית מנסה לנתח נכסים פיננסים, חברות. לנסות להבין מה הם צפויות להרוויח בעתיד, לתמחר אותם, להציע הערכת שווי, ולהבין לאן מחיר המניה. למדתי שטווח ארוך מורכב מהרבה טווחים קצרים. אם תהיה טוב בכל טווח קצר, אז גם תהיה טוב גם בטווח הארוך.
 
כל החזאים, בסוף 2018 צדקו במה שאמרו לגבי התחזית הכלכלית – הן במיקרו, הן במאקרו וגם בתורת המחירים, אבל הם שכחו את הפסיכולוגיה.
 
ללקוח הסופי שלי לא מעניין הסיפורים של החזאים שאמרו ככה ויצא ככה. הוא רוצה שורה תחתונה. המקצוע שלנו הוא הכי מדיד שבעולם, אם אתה טוב רואים ואם לא, גם רואים.”
 
מאיפה הפן הפסיכולוגי?
 
“בתפקידי הצבאי הייתי פסיכולוג יועץ ארגוני. ליוויתי סיירות נבחרות, ליוויתי מפקדי אוגדה ותהליכי חשיבה. ראיתי תהליכי קבלת החלטות. אחד הדברים שאתה לומד עם השנים שהרבה יותר קל לחזות אנשים מאשר לחזות חברות או נכסים. אם אני ארצה לחזות את ההתנהגות שלך אני יכול לצפות בך במשך כמה חודשים, ואני יכול לרשום לך יומן לחיים שבו יהיה ברור וצפוי מתי אתה תצחק ומתי תתעצבן ומה יגרום לך לעשות את אותה פעולה פשוטה וגם לחזות כיצד תגיב לכל שינוי בסדר היום שלך.
 
האסטרטגיה הזאתי מורכבת מהמון המון פרמטרים, וכמו בקבוצת כדורגל, לכל שחקן על המגרש יש את התועלת המקורית שלשמה הוא נמצא. מסי יכול להיות המבקיע הכי גדול, אבל תשים אותו בשער זה לא התפקיד שלו. בכל תפקיד אתה מחפש את הדבר הכי טוב. האסטרטגיה שלי בנויה על ניתוח מצבים שבכל רגע נתון אני מנסה לעשות את המקסימום זאת אומרת לפני שאתה נכנס לפוזיציה אתה צריך לקחת את התחלת הפוזיציה שזה השוער, אתה צריך לנתח את המצבים ולהבין אם להיכנס לפוזיציה או לא להיכנס כשנכנסת לפוזיציה אתה צריך להגיד לעצמך כמה זמן להיות בפוזיציה, מתי אני יוצא, איך אני יוצא, ברגע שנכנסת אתה צריך לדעת מראש איך אתה יוצא.
 
צריכה להיות מתודה סדורה מראש. לא תמיד הכל הולך, אין מבצע צבאי שאין בו דרך מילוט ים יבשה אוויר. כולם יודעים מראש לאן הם הולכים, גם פה כשאתה נכנס לפוזיציה אתה צריך לדעת מה קורה אם אתה מופסד, או מה קורה אם אתה מופסד הרבה, או אם אתה מורווח. אתה צריך להכין לך דרכי פעולה מוכנות מראש.”
 
 
הנכסים שאיתם אתה עובד הם קבועים או משתנים?
 
“בעיניי לא רק חשוב לזהות מתי להיכנס, ומתי לצאת, אלא גם לדעת באיזה נכסים להשתמש. אם נניח תגיד לי שהשוק הולך לעלות בחודש ינואר, הולך להיות חודש פנטסטי, אז אנחנו נראה שאולי הנאסד”ק יכול לעלות 5%, הראסל 8%, ה־S&P500 יכול לעלות 2%, ומניה מסוימת יכולה לעלות 14%. צדקת בגדול אבל איזה נכס תחזיק? יש מן הסתם הבדלים. וזה כשאמרו לי שהשוק יעלה. אז אני גם מחפש את הנכסים שמתאימים לתקופה. זה מאוד מאוד חשוב.
 
אחר כך זה גם הפרופורציות. כמו כל דבר בחיים, מינון. יש לנו מינון לשוק יורד ומינון לשוק עולה ואסור להתרגש משום דבר. אני מאוד מאמין במינון הגיוני.”
 
מה עם פעילות נוספת, מתוכננות עוד פעילויות חוץ מהקרן הגמישה?
 
“אנחנו עכשיו נכנסים לפעילות של IRA, קופות גמל אישיות. בכל מקרה אנשים חוסכים, אז אפשר לחסוך גם בפעילות שיש אצלנו, שיכולה להניב לאורך זמן כי אני לא יודע עד כמה אנשים מסתכלים על התנודות היומיומיות. חלקם מסתכלים פעם ברבעון אבל הרוב אומרים בסוף השנה אם אתה עושה לנו את התשואה הזאת, אז תודה.”
 
הסתובבת המון זמן בשוק, ולקח לך המון זמן עד שהגעת לבית השקעות משלך
 
“ראשית, אני התחלתי מאוד מוקדם. הייתי שכיר שהשתכר באופן נאה, והיה לו טוב. לא מעט אנשים הקימו בית השקעות סביב הגיל הזה של 40-45, כך שהגיל שלי לא רחוק מהגיל של אחרים התחילו. הקמתי את ברק השקעות לפני 5 שנים כשהייתי בן סביב גיל 43, שזה הגיל שאתה מתבגר ורוצה משהו שלך. דבר נוסף, זה שאולי זה נראה הרבה זמן כי התחלתי צעיר בשוק. התחלתי בגיל 23, תמיד אני הייתי הכי צעיר וכל מי שהיה מתחתיי היה יותר מבוגר ממני.
 
חשוב לי שיועץ יבין שמאחורי הקרנות עומדים 25 שנות ניסיון. זה תהליך קבלת ההחלטות וזה הניסיון כל אחד מאיתנו שיש לו איזושהי בעיה רפואית רוצה ללכת לרופא הכי ותיק והכי טוב.”
 
אתה מרוצה מהכסף שאתם מגייסים? הגדרתם איזה יעד שאתם רוצים? כי ברק אסטרטגיות שקיימת שלוש שנים לא גייסה יותר מדי. או אולי זה פחות קריטי כי זה שירת אתכם בדברים אחרים?
 
“ברור שיש תוכנית עסקית. אנחנו בשלב הזה אנחנו בונים את החשיפה. היסטורית, האבולוציה של בתי השקעות בשוק ההון, מצריכה איזשהו זמן ממוצע של שמונה שנים עד שאתה מגיע לבשלות, שמכירים אותך, ולהגיע למסה קריטית של היקף ניהול נכסים.
 
כשהקמנו את בית ההשקעות, זה היה בידיעה שיוצאים למסע מאוד ארוך, אפילו לא מרתון זה אולטרה מרתון. זה בניה איטית של תשתית, לבנות שם, ואין קיצורי דרך. הדברים יגיעו, אבל לוקח זמן.”
 
אם אתה מסתכל על ברק אסטרטגיות, אם לא היית שי ברק, היית מסתכל מבחוץ ואומר וואלה שלוש שנים זה מספיק זמן להעריך את הביצועים של הקרן?
 
“ראשית, בכל העולם וגם בישראל מקובל שתקופה של 3 שנים, 36 חודשים, זה מספיק זמן לבוא ולבחון את הביצועים של מנהל תיק או קרן נאמנות. לאחרונה בנק הפועלים העבירו את מערכת הדירוג שלהם משנה לשלוש שנים.”
 
אתה חושב שיש לרשות יכולת לעשות משהו בעניין הזה? לא רק על ברק אסטרטגיות, אלא בכלל, למשל לחייב את הבנקים לדרג את כלל הקרנות?
 
“קרן נאמנות באשר היא, כפופה לרשות ניירות ערך, בכל ההיבטים. אבל כל נושא הייעוץ נמצא אצל הבנקים, לכן הרשות לא ממש יכולה להתערב.”
 
 
אז יש לך ביקורת כלפי הבנקים?
 
“לא. אני חושב שכמו שהם מביאים לידיעת משקיעים, אנליזות על חברות, כך צריך להציף ללקוח גם קרנות, ואפילו כאלה עם מאפייני ייחודיות בניהול הכסף, ולאפשר ללקוח לקבל החלטה.
 
לקנות מניה שיורדת ב־50 אחוז זה בסדר? לקנות טבע ולהתרסק איתה 60% ו־70% זה בסדר? ומה עם לקנות אג”חים בחברות שהגיעו לחדלות פירעון זה טוב? ואז להופיע באסיפות כלליות והסדרים וכיו”ב. ב־2008 קרנות אג”ח ירדו באחוזים מטורפים.
 
קרן נאמנות היא נכס פיננסי בתיק, וכל אחד צריך לעשות את החשבון נפש עם עצמו, והכל זה עניין של מינונים. אף אחד לא חסין. טבע לא חסינה וגם קרן נאמנות לא חסינה, אבל זה ניהול סיכונים.”
 
קצת על הכיוון של השווקים לתקופה הקרובה?
 
“פעם אמרו לי משפט – אמור לי את כיוון הריבית אומר לך את כיוון השווקים. אני חושב שזה מתמצת הרבה. אין אף אחד שחושב שתהיה פה עליית ריבית לפחות בשנה הקרובה, אם לא בשנתיים הקרובות. אז כנראה שנשלול ירידה חדה בשווקים. אני חושב שכל עוד תהיה ציפייה להורדת ריבית, השווקים יהיו בהחלט בטרנד חיובי.
 
יכול להיות שהעוצמה של העליות ב־2020 תהיה פחותה יותר, כי אנחנו נכנסים למערכת בחירות בארצות הברית, יש לזה יתרון מצד אחד שהנשיא טראמפ ינסה להמריץ אולי את השווקים, כולם מכירים את אהבתו וחדוותו לשווקים. מצד שני ינסו לקעקע אותו ומספיק שיהיה מצב שהוא יתחיל להפסיד בסקרים, השווקים יתחילו לרדת. הולך להיות מאוד מעניין בשנת 2020.”
 
אתה משקיע בכלל מחוץ לארה”ב? קצת אירופה? קצת יפן קצת שווקים מתעוררים?
 
“כולם מחקים את ארצות הברית. בוא נקרא לילד בשמו. כולם מעתיקים מארצות הברית. זה השוק הכי משוכלל, הכי נותן את הטון, והכי קל לפעול שם. הרי לא יקרה מצב שארצות הברית תעלה ואירופה למשל תרד, או הפוך. מה גם שלהתמקדות יש ערך והוא מאוד חשוב בעיניי, הוא מונע התפזרות מקצועית.”
 
מה לגבי תרומה לקהילה?
 
“אנחנו נותנים חסות לקבוצת הכדורסל הפועל עירוני קריית אתא שהיא מובילת טבלת הליגה הלאומית בכדורסל בניצוחו של המאמן המנוסה שרון אברהמיעברת לא מעט תחנות בשוק ההון
 
 
 
 
x