עופר קליין הראל >> בנק ישראל לא צפוי להעלות ריבית זמן רב >> גם כאשר הריבית בעולם המערבי תעלה 

הצמיחה ברבעון הראשון של השנה נותרה על 1.4 אחוזים.

 

 

FacebookTwitter Whatsapp
עפר קליין ,צילום: יונתן בלוםעפר קליין ,צילום: יונתן בלום

20/07/2017 עפר קליין

ישראל

  • מדד המחירים לצרכן לחודש יוני היה נמוך בהרבה מהערכות המוקדמות. 

  • מנגד, יציבות במחירי הדירות.

  • ירידה ביצוא וביבוא הסחורות ביוני.

  • הצמיחה ברבעון הראשון של השנה נותרה על 1.4 אחוזים. 

  • הציפיות לאינפלציה נותרו ללא שינוי בהשוואה לסקירה הקודמת.

ארה"ב

  • המכירות הקמעונאיות הפתיעו לשלילה, אך הייצור התעשייתי הפתיע לחיוב.

  • גם ביוני האינפלציה הייתה נמוכה מהצפי.

סין

  • גם ברבעון השני הצמיחה בסין הייתה טובה מהצפי.

  • האצה נרשמה במכירות קמעונאיות ובייצור התעשייתי ביוני.
 
מדד המחירים לצרכן לחודש יוני הפתיע עם ירידה של 0.7 אחוז (הצפי שלנו היה לירידה של 0.1 אחוז). זוהי הירידה החודשית החדה ביותר מאז פברואר 2015 ומדד יוני הנמוך ביותר מאז 1972!!!. בעקבות זאת האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים ירדה למינוס 0.2 אחוז. ירידה חדה מהצפי במחירי הפירות-והירקות (מינוס 6.9%) ובמחירי ההלבשה-וההנעלה (מינוס 5.4%) היו הגורמים העיקריים להפתעה, והם נוספו לירידה במחירי הרכבים והנסיעות לחו"ל (על רקע תיסוף השקל) והוזלה המשמעותית בתעריפי המים (מינוס 10%).

התחזית הראשונית למדדים הקרובים: יולי – פלוס 0.1 אחוז (עלייה עונתית במחירי השכירות ובמחירי הנסיעות לחו"ל שתקוזז עם הירידה החדה במחירי הדלק) ומדד אוגוסט 0.1-0.2 אחוז (המשך עלייה עונתית במחירי השכירות, עליה במחירי הירקות ובמחיר הדלק) ל-12 המדדים הקרובים אנו צופים אינפלציה של 0.6 אחוז (0.2% בלבד בסוף 2017).

בנק ישראל לא צפוי להעלות ריבית זמן רב - גם כאשר הריבית בעולם המערבי תעלה. דבר שיחד עם עקום מהתלולים בעולם, ומדיניות פיסקאלית יציבה - נותן יתרון לאג"ח הארוך יותר בישראל.
 


מנגד, מחירי הדיור בבעלות (שאינן במדד המחירים לצרכן) הראו על פי האומדן הראשוני עלייה מזערית של 0.1 אחוז (בין אמצע אפריל לאמצע מאי), וזאת לאחר עדכון כלפי מעלה של נתוני החודשיים הקודמים. בחצי השנה האחרונה מסתמנת האטה בעליית מחירי הדיור, כאשר נרשמה עלייה של כ-1 אחוז בלבד במחירי הדירות. ב-12 החודשים האחרונים המחירים עדיין גבוהים ב-4.5 אחוזים בהשוואה לרמתם בתקופה המקבילה אשתקד.

יצוא הסחורות ביוני ירד ב-1 אחוז (מנוכה עונתיות במונחים דולריים, ללא אוניות מטוסים ויהלומים) והוא קרוב לרמתו הממוצעת בשלושת החודשים האחרונים. כך, בסיכום הרבעון השני של השנה נרשמה ירידה של 0.5 אחוז ביצוא (בעיקר בשל שיפור ביצוא טכנולוגיה-עילית וירידה בשאר הענפים). יבוא הסחורות (אותה הגדרה) ירד ב-2 אחוזים ביוני (עם ירידה של 3% במוצרי השקעה וחומרי הגלם). מנגד, יבוא מוצרי צריכה בניכוי רכבים נותר יציב ברמות שיא, חודש שלישי ברציפות. בסיכום הרבעון השני נרשמה עליה של כ-3 אחוזים ביבוא הסחורות עם עלייה מרשימה של 6 אחוזים ביבוא מוצרי צריכה (בניכוי רכבים). דבר המעיד על המשך צריכה פרטית חזקה.


על פי העדכון האחרון, הצמיחה ברבעון הראשון של השנה עמדה על 1.4 אחוזים בשיעור שנתי, בדומה לאומדן הראשוני. עדכון קל כלפי מעלה בצריכה הפרטית ובהשקעות בנכסים קבועים קוזז עם ירידה בנתוני היצוא. מרבית האינדיקטורים לרבעון השני של 2017 מצביעים על כך שהמשק המשיך לצמוח בקצב נאה; כך עולה התמונה ע"פ הערכות בנק ישראל מהנתונים הראשוניים של סקר החברות, ממדד מנהלי הרכש, ממדד אמון הצרכנים, ומהמדד המשולב למצב המשק.

הציפיות לאינפלציה נותרו כמעט ללא שינוי בהשוואה לסקירה הקודמת.
 
מרבית הפרסומים בשבוע האחרון היו חלשים מהצפי, דבר שתרם להיחלשות הדולר ולירידה בתשואות הארוכות, אך זאת לאחר עלייה מהירה בשבועיים הקודמים. נגידת הפד תרמה למגמה זו, לאחר שציינה בעדותה בקונגרס שהבנק המרכזי מאמין שהאינפלציה תעלה במהלך השנה הבאה (וכך גם הריבית). יחד עם זאת, במידה והם יתבדו הבנק יהיה מוכן להתאים את מדיניותו מחדש. להערכתנו, הריבית תישאר ללא שינוי בשבוע הבא, והבנק ימשיך להמתין עם ההכרזה על מועד תחילת צמצום מאזנו. בנוסף, לאור הנתונים האחרונים אנו מעריכים שהסיכון לעליית תשואות משמעותית בארה"ב פחת.

המכירות הקמעונאיות ביוני היו חלשים מהצפי עם ירידה של 0.2 אחוז, כך שב-12 החודשים האחרונים נרשמה עלייה של 3.1 אחוזים (ירידה מקצב של מעל 4 אחוזים בחודשים הקודמים). האינפלציה המשיכה להפתיע כלפי מטה, חודש שלישי ברציפות, כאשר ירדה ל-1.6 אחוזים ביוני, ואינפלציית הליבה נותרה על 1.7 אחוזים.
 
מנגד, הייצור התעשייתי ממשיך להשתפר עם עלייה מעל לצפי של 0.4 אחוז ביוני ל-2.0 אחוזים ב-12 החודשים האחרונים. שיפור בתפוקת ענף הכרייה תרם עלייה המהירה ביצור בחודשים האחרונים. 

נתוני התעסוקה המשיכו להיות חזקים. אמנם סך המשרות הפנויות במאי ירדו ב-5 אחוזים ל-5.7 מיליון, אך הם עדיין קרובים לרמות השיא. ומספר המתפטרים עלה לשיא חדש של 3.2 מיליון משרות, כך שכשני-שליש מסך סיום המשרות היו של פרטים שבחרו להתפטר מרצון.

 
הצמיחה ברבעון השני בסין הייתה טובה מהצפי עם צמיחה רבעונית של 7 אחוזים בשיעור שנתי (לעומת 5.3% ברבעון הקודם). בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, עמדה הצמיחה על 6.9 אחוזים – גבוהה מהצפי, כך במחצית הראשונה של השנה קצב הצמיחה גבוה מיעד הממשלה (כ-6.5%). ההאצה בצמיחה בסין במחצית הראשונה מסבירה בחלקה את השיפור בסחר העולמי, דבר שבמיוחד בא לידי ביטוי עם שיפור בסנטימנט החברות בעולם.

צמיחה מהירה מהצפי בנתוני חודש יוני, בשילוב השיפור בנתוני סחר החוץ, תרמו לצמיחה המהירה ברבעון השני; ב 12 החודשים האחרונים עד יוני הייצור התעשייתי צמח ב-7.6 אחוזים והמכירות הקמעונאיות ב-11.0 אחוזים – שניהם מעל לצפי. 

עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן–בין באופן כללי ובין תחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

 

 
 
 

 

האתר מאפשר לראות את הרכבי קרנות נאמנות עד לרמת נייר הערך הבודד ובנוסף לדעת כמה קרנות נאמנות מחזיקות באותו נייר ערך מסוים ובאיזה היקף.בנוסף האתר מעלה כתבות פרשנוית וראיונות עם מנהלי קרנות לשם הצגת מדיניות ודרך קרן נאמנות.