אקסלנס >> הירידה החדה במדד יוני הקרינה את בעיית ההשפעה הממתנת שיש לחוזקתו של השקל בעולם על רמת המחירים המקומית 

מקור חלק מההפתעה השלילית נבע גם מהקושי לחזות מראש את מידת ההשפעה של שינוי המתודולוגיה שביצעה הלמ"ס בסעיף ההלבשה וההנעלה

 

 

FacebookTwitter Whatsapp

20/07/2017 אביתר בן-דוד

מדד המחירים לצרכן לחודש יוני ירד ב-0.7%, נמוך משמעותית מתחזית הקונצנזוס לירידה של 0.1% והתחזית שלנו לירידה של 0.2%. ב-12 החודשים האחרונים ירד המדד הכללי ב-0.2%, זאת בהשוואה לעליה של 0.8% ב-12 החודשים שהסתיימו במאי.

הסעיפים הבולטים במדד חודש יוני:

  • מדד מחירי הלבשה והנעלה ירד ב-5.4%. בניכוי השפעת העונתיות ירד המדד ב-7.7%.

  • מדד מחירי הירקות והפירות ירד ב-6.9%.

  • מדד מחירי תחזוקת דירה ירד ב-1.1%.

  • מדד מחירי המים ירד ב-10.4%.

  • מדד מחירי תחבורה ותקשורת ירד ב-0.5%.

  • מדד מחירי הוצאות על נסיעות לחו"ל וטיסות בארץ ירד ב-1.0%.

  • מדד מחירי מכוניות ירד ב-1.2%.

  • סעיף הדיור עלה ב-0.2%. מדד מחירי הדירות (לא במדד) עלה ב-0.1%.

וואו! אם מישהו כאן העריך שהשיפור בסביבה האינפלציונית בעולם מבשרת על בואה הקרב של עליית המחירים המקומית הוא חייב לחשוב שוב!!! מדד המחירים לצרכן לחודש יוני הציג תמונה בעייתית מאוד מבחינת בנק ישראל לפיה לא רק שסביבת המחירים לא עולה אלא שהמטבע, אשר סומן כאחד הסיכונים הדפלציוניים המרכזיים למשק, מתחיל לתפוס נפח משמעותי בהרבה בהשפעתו על רמת המחירים המקומית.

החדה מזה שנתיים. ירידת מחירים חודשית כה חדה לא נראתה בישראל מאז פברואר 2015, אז הושפע המדד מהפחתת המחירים הממשלתית היזומה של מחירי החשמל ומירידה במחירי הדלק. עם זאת, הפתעה כה חדה כלפי מטה לא זכורה לנו מזה זמן רב עוד יותר! גם הפעם הושפע המדד לשלילה מהפחתת מחירים יזומה מצדה של הממשלה (מחירי המים, 10.4%-). עם זאת, הפעם היא לו זו שהיוותה את המשקולת המרכזית על השורה העליונה. חייבים לציין כי מקורה של חלק מההפתעה השלילית נבע גם מהקושי לחזות מראש את  מידת ההשפעה של שינוי המתדולוגיה שביצעה הלמ"ס במדידת סעיף ההלבשה וההנעלה. מנגד, הירידה שהציגו סעיפים אחרים, הקרינו בעיה חמורה יותר והיא ההשפעה הממתנת שיש לחוזקתו של השקל בעולם על מחיריהם.

הלבוש נתן והלבוש לקח. למי שכבר הספיק לשכוח, מדד חודש מאי עלה ב-0.4%. אמנם השורה העליונה לא הפתיעה, אבל כבר אז ציינו את העובדה שהרכב המדד היה יוצא דופן וממש לא תאם את העונתיות המאפיינת אותו. עוד הוספנו כי רוב רובה של העלייה שהתקבלה בחודש זה הגיעה מסעיף ההלבשה וההנעלה שקפץ בחדות ולקח את המדד כולו כלפי מעלה, תוך שהוא מושפע לחיוב משינוי המתודולוגיה אותו ביצעה הלמ"ס במדידת בגדי הקיץ. בעדכון המדד שפורסם מאוחר יותר, תלינו את העדכון השלילי לתחזית חודש יוני בהערכתנו כי המדד יתקן בחודש יוני חלק מהעלייה שהציג בחודש מאי, מה שישפיע לשלילה על השורה העליונה. להפתעתנו הסעיף הרבה יותר מתיקן. רשם ירידה חדה של 5.4%, מה שהשיל מהשורה העליונה קצת פחות 0.2%. 

מלבד סעיף זה גם מחירי הירקות והפירות ירדו בחודש יוני. מדד מחירי הירקות רשם ירידה של 5.9% ומדד מחירי הפירות ירד ב-12.9%. בסך הכל גרע הסעיף כ-0.2% מהשורה העליונה, מה שמחד הכביד מאוד על התוצאה הסופית, אך מנגד צפוי להתקזז בהמשך השנה.

והמטבע, אוי המטבע. פחות משבוע עבר מאז החלטת הריבית האחרונה של בנק ישראל והצהרת הנגידה כי חוזקתו של השקל בעולם מהווה את אחת הסכנות הבולטות להתחזקות האינפלציה בישראל, ומדד חודש יוני הוכיח לנו מדוע החשש הזה מוצדק. אם הזכרנו לפני כן את ההשפעה השלילית שנבעה מירידת סעיף ההלבשה וההנעלה, בעלי "גישת בית הילל" כנראה שיוכלו להיות זהירים ולטעון כי שינוי המתודולוגיה של הלמ"ס הוא כאמור הסיבה לירידתו החדה של הסעיף. עם זאת, חייבים לשים לב שבניכוי השפעת העונתיות רשם הסעיף ירידה של 7.7%, שהיתה חדה מהעלייה מנוכית העונתיות שהתקבלה בחודש מאי (6.7%). מכאן שהמחמירים שבינינו יוכלו לטעון כי השפעת הרכישות האינטרנטיות וחוזקתו של השקל בעולם ממשיכים להשפיע לשלילה על מחירי ההלבשה וההנעלה בישראל ולדחוף אותם כלפי מטה עוד יותר. בנוסף, בהינתן מדד בו גם סעיפים אחרים המושפעים משינוי המטבע מפתיעים כלפי מטה, כגון מחירי המכוניות (1.2%-) ומחירי הנסיעות לחו"ל והטיסות בארץ (1.0%-), זאת בניגוד לעונתיות המאפיינת אותם, קשה מאוד להתעלם מההשפעה השלילית הגוברת של חוזקת השקל על המחירים, שנראה שהולכת ותופסת תאוצה.
 
ההערה האחרונה נוגעת לסעיף הדיור. סעיף הדיור עלה בחודש יוני ב-0.2%. מחד, בהינתן מדד בו מגוון סעיפים כה רחב מפתיע כלפי מטה ייתכן ששיעור העלייה המתון רק במעט מהרגיל במחירי השכירות בחודש זה יצליח "לברוח מתחת לרדאר" ולרכז הפעם מעט פחות עניין. מנגד, חייבים לשים לב שהסעיף ממשיך להתקשות בהצגת שיעורי עלייה של ממש, וחשוב מכך, מתקשה לתקן את שיעורי הירידה המפתיעים של החודשיים הקודמים. בהקשר זה, נציין את מדד חודש יולי, שעונתית מהווה את "מדד הדגל" של סעיף הדיור בישראל. אכזבה שם, ובבנק ישראל יצטרכו לדאוג באמת האם הירידה הנוכחית במחירים היתה רק יריית הפתיחה להתמתנות עתידית משמעותית יותר.

בשורה התחתונה, למי שחשב שעליית ריבית בישראל הפכה בתקופה האחרונה לקרובה יותר, כדאי שיקח כמה צעדים לאחור. בהמשך להודעת הריבית האחרונה של בנק ישראל, ללא התבססות האינפלציה ביעד, רמת הריבית בישראל תישאר ללא שינוי עוד תקופה ארוכה. מאוד ארוכה.

מדד חודש יולי צפוי לעלות ב- 0.2%  

עונתית,  מהווה חודש יולי את "חודש הדגל" עבור סעיף הדיור במדד, בו נוהגים מחירי השכירות בישראל לעלות בצורה החדה ביותר בשנה. בשל סיבה זו, צפוי הסעיף להוות את העוגן החיובי המרכזי לשורה העליונה גם הפעם. בניגוד לסעיף הדיור, מי שצפויים להשפיע לשלילה הם מחירי הדלק בתחנות שכבר ירדו בתחילת החודש בקצת פחות מ-4% וצפויים להשיל כ-0.1% מהמדד הכללי. הסעיף שעשוי להוות נעלם גם החודש, הוא סעיף ההלבשה וההנעלה, שאמנם נוהג לרדת בתקופה זו של השנה, אך בהינתן שיעור הירידה החד שהציג בחודש יוני ושינוי המתודולוגיה שביצעה הלמ"ס עשוי להפתיע כלפי מעלה. אנו הערכנו כי הסעיף ימשיך במגמת הירידה גם בחודש יולי, אם כי זו תהיה מתונה מעט יותר מזו אשר מאפיינת את הסעיף בדרך כלל בתקופה זו.

תחזית מדד חודשים יולי - ספטמבר

16.07.2017

תחזית

הערות

יולי

0.2%

עלייה עונתית בסעיף הדיור, ירידה במחרי הדלק, ירידה במחירי ההלבשה וההנעלה?

אוגוסט

0.1%

עלייה עונתית בסעיף הדיור ובמחירי התרבות והבידור

ספטמבר

0.2%-

ירידה במחירי הנסיעות לחו"ל ובמחירי התרבות והבידור

*12 חודשים הבאים

0.7%

יולי 17' –  יוני  18'











* התחזית עשויה להשתנות במהירות והיא רגישה מאוד לשינויי הדולר ומחירי האנרגיה


אביתר בן-דוד, אנליסט מאקרו במחלקת המחקר והאסטרטגיה של אקסלנס

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן–בין באופן כללי ובין תחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

 

 
 
 

 

האתר מאפשר לראות את הרכבי קרנות נאמנות עד לרמת נייר הערך הבודד ובנוסף לדעת כמה קרנות נאמנות מחזיקות באותו נייר ערך מסוים ובאיזה היקף.בנוסף האתר מעלה כתבות פרשנוית וראיונות עם מנהלי קרנות לשם הצגת מדיניות ודרך קרן נאמנות.